Piletina u umaku od pavlake i senfa

Još jedno internacionalno jelo od pilećeg mesa kojem nećemo odeoleti je pred nama. Piletina u umaku od pavlake i senfa je jedan senzualan ukus, koji ćete sigurno zavoleti ukoliko ga niste još uvek probali.

Ovo je jedan lagani recept, koji ni malo nije komplikovan i pogodan je i za početnike. Danas nam je i vreme jedan bitan faktor, pa s toga ne trebamo brinuti, jer je ovo ujedno i jelo koje se veoma brzo sprema. Ukoliko žurimo ili su nas iznenadili gosti, ili pak samo želimo brzo postaviti mirisan ručak na sto, ovo je idealan recept za nas.

Piletina je inace kada se przi malo suvlje meso, jer nije masna i ne pusta svoju masnoću, pa će se idealno snaći u sočnom umaku od pavlake i senfa koji će joj prižiti posebnu aromu i mekoću. Sada možemo pripremati namirnice i krenuti na posao.piletina u umaku od pavlake i senfa

Potrebni sastojci

  • 4 pileća bataka ( ili pileći file)
  • 4 pileća karabataka
  • 3 kašike senfa
  • 450 g kisele pavlake
  • 3 – 4 krompira
  • 4 čena belog luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • kuhinjska so
  • biber
  • vegeta

Kako se pravi piletina u umaku od pavlake i senfa

Prvenstveno trebamo skinuti kožicu sa pilećeg mesa, mada ukoliko smo ljubitelji iste možemo je i ostaviti. Sledeći zadatak nam je da pomešamo senf, kiselu pavlaku, ulje i začine, vegetu, so biber. Sve to dobro promešamo i u to onda narendamo beli luk. Opet malo promešamo kako mi nam se sastojci dobro spojili.

Kada smo odabrali tepsiju u koju ćemo peći meso, fino ćemo je nauljati. Meso tada umačemo u umak koji smo napravili i ređamo u tepsiju. Ostatkom umaka prelijemo poređano meso i ostavimo da odsotoji nekoliko minuta. Potrudićemo se da nam ostane dovoljno umaka da prelijemo preko mesa i nakon pečenja.

Za to vreme oljuštimo krompire i isečemo na komadiće srednje veličine, a zatim ga lepo rasporedimo oko mesa po umaku u tepsiju. Najbolje bi bilo da imamo i aluminijumsku foliju kojom ćemo prekriti tepsiju i tada je naš specijalitet spreman za pečenje.

Tepsiju položimo u prethodno zagrejanu rernu i na 200 stepeni pečemo oko 50 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Posle tog vremena uklonićemo foliju i vratiti tepsiju još 10 minuta da se fino zapeče. Kada je naš ručak spreman za posluživanje premazemo ga sa ostatkom umaka koji smo ostavili baš za to.

Uz piletinu u umaku fenomenalno će ići zelena salata, šopska salata, lučene paprike i mnoge druge, to ćemo već prepustiti vašoj volji. Može se servirati i uz njoke ili testeninu i u tom slučaju nam krompir nije potreban.

Tags: , , , ,