Džem od trešanja

Recept za domaći džem od trešanja

Mada su naše bake radije pravile džem od drugog vrsta voća, domaći džem od belih trešanja ili, pak običnih, crvenih je naročito ukusan. da se razumemo, apsolutno je svakoj domaćici jasno zbog čega su naše bake radije kuvale recimo domaći džem od šljiva ili kajsija. Naravno, zato što se mnogo brže čiti voće. A što bi se reklo, trešnje i višnje su naročito ” pipave “, jer je prilično nezgodno vaditi koštice iz njih, a posebno kada je reč o većim količinama voća. Čak i kada imate specijalnu spravu za odstranjivanje koštica, kakve je danas moguće kupiti, potrebno vam je mnogo više da napravite domaći džem od trešanja ili višanja, nego od krupnijeg voća. Zato vam predlažem da se naoružate strpljenjem, pre nego što vam kažemo kako se pravi džem od trešanja.

Recept koji smo za vas pripremili u nastavku teksta, kao što se i sami možete uveriti nije naročito komplikovan. Međutim, ono što u njemu nije napisano, a što pojedine domaćice koriste kada prave džem od trešanja, jeste da ga prave sa cimetom. To je apsolutno stvar vašeeg ukusa i ukusa vaših ukućana, pa je najbolje da imate pri ruci ovaj začin, a da tek na kraju kuvanja odlučite da li ćete praviti domaći džem od trešanja sa cimetom ili bez njega.

Ako želite da pravite domaći džem od trešanja, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg trešanja ( po želji, mogu biti i bele trešnje i obične )
  • oko 600 do 700 gr šećera ( u zavisnosti od toga koliko je voće slatko )
  • sok od 1/2 limuna
  • cimet ( po želji )

Postupak kako da napravite domaći džem od trešanja:

  1. Prvo očistite trešnje od koštica.
  2. Zatim ih stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. Najbolje je sipati oko 300 – 400 grama šećera. Prekrijte voće i ostavite da odstoji neko vreme, a najbolje preko noći.
  3. Sutradan prelijte voće sokom od pola pimuna i stavite na tihu vatru da se kuva.
  4. Ako smatrate da treba, možete dodati preostalu količinu šećera.
  5. Ostavite da virucka, a sve vreme skidajte penu koja se pojavljuje.
  6. Ukoliko vam smetaju krupniji komadi, možete ih malo usitniti pomoću ručnog miksera ili, kao kada pravite pire krompir.
  7. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni. Kada je džem gotov, sipajte ga u vrele tegle.
  8. Tegle dobro zatvorite, a najbolje prvo celofanom, pa zatvaračem. Zatim ih poređajte u veću šerpu, na čije dno ste stavili kuhinjsku krpu. Nalijte vodom tegle do grlića i ostavite na tišoj vatri da provre. Trebalo bi da viruckaju 10 – 15 minuta. Zatim ih ostavite da se potpuno ohlade i odložite ih na hladno mesto za zimu.
Tags: , , , , , ,