Kompot od trešanja

Recept za domaći kompot od trešanja

Ako želite da vaši mališani, a i vi i ostali ukućani uživate i tokom zime u divnom ukusu trešanja ili nekog drugog voća, onda je pravi izbor za vas domaći kompot od trešanja. Ako želite da ga ostavite za zimu, imajte na umu da je recept za spremanje kompota od trešanja za zimu vrlo jednostavan i naravno, pravi se bez konzervansa, a ukus mu je fantastičan.

Za one koji se pitaju kako se pravi domaći kompot od trešanja, biće dovoljno da pročitaju recept u nastavku teksta, pa će odmah biti jasnije zašto smatramo da je spremanje ovog specijaliteta jedno od najlakših za zimnicu. Pored toga što ga je vrlo lako napraviti, ovaj kompot je i posebno zdrav, jer za njegovu pripremu treba vrlo malo šećera ( to jest na 3 kg voća, treba svega 1/2 kg šećera ).

Dakle, ukoliko želite da spremite domaći kompot od trešanja, bez konzervansa za zimu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg trešanja
  • 500 gr šećera
  • 1,5 l vode

Kako napraviti domaći kompot od trešanja?

  1. Voće treba da bude zdravo, po mogućstvu bez ikakvih fleka, jer se može dogoditi da zbog jedne trešnje propadne čitav kompot. Zatim treba izvaditi koštice ( mada, postoje domaćice koje ih i ostavljaju ).
  2. Pomešati vodu i šećer i pustiti kratko da vri.
  3. Pripremljeno voće poređati u teglu, pa preliti pripremljenim sirupom.
  4. Zatim tegle dobro zatvoriti, a najbolje prvo celofanom, pa poklopcem.
  5. U veliku šerpu, u koju mogu da stanu sve tegle sa kompotom, prvo na dno stavite kuhinjsku krpu, pa poređajte tegle jednu do druge. Zatim nalijte vodom do grlića tegli, pa ostaviti na tišoj vatri dok voda ne proključa. Kada proključa, ostaviti je na tihoj vatri da vri još 15 – ak minuta. Pa isključiti i ostaviti da se prirodno ohlade. Ovako pripremljene tegle odložiti na hladnije mesto za zimu.
Tags: , , , , , , , ,