Slatko od višanja

Recept za domaće slatko od višanja

Ima li lepšeg načina da se započne novi dan od čaše hladne, izvordske vode i kašičice slatkog? Da budem iskrena, moje omiljeno slatko je ono od kupina, ali kada se uzme u obzir koliko truda treba da se ubere ovo voće savršenog ukusa, uopšte me ne čudi što ga ne kuvam više.

Zato sam ga zamenila slatkim od drugog voća. Sada ga menja domaće slatko od višanja. Prvo zato što je ovo voće takođe nakiselo, kao i kupine, a drugo što ne moram mnogo da razlišljam kako se pravi, jer je recept za domaće slatko od višanja vrlo jednostavan. Naravno, ako izuzmemo pripremu voća, to jest ono dosadno vađenje koštica.

Dakle, ako želite da vaša zimnica bude obogaćena još jednim specijalitetom, onda je svakako pravi izbor domaće slatko od višanja.

A recept kaže da će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 2 kg višanja
  • 2 kg šećera
  • kašičica limuntusa

Kako napraviti domaće slatko od višanja?

  1. Višnje dobro opravi i povaditi im koštice.
  2. Zatim u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko ređati red višanja, red šećera.
  3. Dodati dve čaše vode, pa staviti šerpu na tišu vatru dok se šećer ne istopi.
  4. Kada se istopi sav šećer, pojačati vatru i kuvati slatko sve dok vam ne bude delovalo da se zgušnjava. Kada to primetite, sklonite sa vatre i ostavite 10 – ak minuta da odstoji. Ovo je neophodno da uradite, jer će višnje pustiti sok, pa će se i sadržaj malo razrediti.
  5. Nakon toga vratite šerpu opet na jaču vatru i kuvajte slatko sve dok ne dostigne željenu gustinu.
  6. Na kraju kuvanja skinite penu koja se stvorila od kuvanja, pa prekrijte šerpu vlažnom krpom i ostavite da odstoji preko noći.
  7. Sutradan sipajte pripremljeno slatko u čiste tegle, pa dobro zatvorite.
Tags: , , , , ,