Sok od zove – recept za pripremu i saveti o uticaju na zdravlje

Zova

Ova višegodišnja drvenasta biljka iz porodice Adoxaceae je poznata i kao bazga ( lat. Sambucus nigra ). Zova cveta u periodu od aprila do juna i u to doba se priprema i domaći sok od zove bez konzervansa. Međutim, treba znati da su listovi vrste poznate kao Crna zova otrovni.

Etarsko ulje koje se nalazi u cvetovima zove nalazi se čak oko 40 vrsta hranljivih materija. Između ostalih, prisutni su: glikozidi, tanini, pektini, vitamin C, voćne kiseline i mnoge druge hranljive materije.

Lekovitost zove

U narodnoj medicini, cvet zove se koristi kod povišene telesne temperature, jer dokazano stimuliše rad znojnih žlezda. A naročito dobar se pokazao i kod sinuzitisa, a u kombinaciji sa biljkom poznatom kao Sapunjača i Kantarionom odličan je boras protiv različitih vrsta virusa.

Plod ove biljke je odličan borac protiv išijasa i neuralgije, a odlično je sedstvo za pospešivanje mokrenja i znojenja.

Recept za sok od zove

Ukoliko želite da napravite domaći sok od zove, prvo morate voditi računa gde berete cvetove ove biljke. Najbolje je ubrati ih u nezagađenoj sredini, daleko od gradskih naselja, jer se cvetovi ove biljke ne peru kada se sprema domaći sok od zove bez konzervansa.

Za pripremu domaćeg soka od zove biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 35 cvetova zove
  • 5 l vode
  • 5 kg šećera
  • 10 kesica limuntusa

Kako se pravi domaći sok od zove

Priprema domaćeg soka od zove bez konzervansa je prilično jednostavna, ali zahteva određeno vreme, jer je potrebno da sok odstoji dva dan.

Postupak pripreme je sledeći:

  1. U dublji lonac poređajte cvetove zove ( koje ne perete ) i nalijte sa 5 litara vode.
  2. Poklopite i ostavite da odstoje ceo dan ( 24 časa ).
  3. Nakon toga ih procedite groz gazu, pa dodajte šećer i limuntus. Dobro promešajte i ostavite da odstoji sve dok se šećer ne istopi, što je oko dva dana. Sa vremena na vreme promešajte tečnost drvenom varjačom.
  4. Kada se šećer potpuno istopi, prespite u sterilisane flaše i čuvajte na hladnom mestu.

Uglavnom se dobije nešto više od 8 litara sirupa.

Kako sok od zove utiče na plodnost

Kao i većina stvari u našoj narodnoj tradiciji, tako i za domaći sok od zove bez konzervansa postoji mišljenje da loše utiče na plodnost muškarca, to jest da izaziva impotenciju, pa i neplodnost. Međutim, sa medicinske tačke gledišta, to je apsolutno netačna informacija.

Postoji jedno vrlo zanimljivo tumačenje ove tvrdnje na koje sam naišla istražujući ovu temu, a ono kaže da je sigurno neka baka, nekada davno imala malo domaćeg soka od zove kada su joj naišli nenadani gosti. Pa je, nemajući kud rekla da sok nije dobar za mušku decu.

Bilo kako bilo, ovaj sok je dokazano dobar za zdravlje svih nas, a naročito mališana.

sok od zove zdravlje

Da li se domaći sok od zove sme koristiti u trudnoći

Kako se period trudnoće zove i ” drugo stanje “, a ne bez razloga, tako postoje namirnice i biljke koje valja izbegavati tokom ovog perioda. Jedna od takvih biljaka je i zova, čije se konzuiranje ne preporučuje u ovom periodu. Mada, za većinu lekovitih biljaka zapravo i ne postoji siguran pokazatelj kako utiču na trudnice ili bebe, pa se zato i ne preporučuje njihovo konzumiranje tokom perioda trudnoće i dojenja.

Da li je sok od zove bez konzervansa zdrav ili ne

I za kraj, odgovor na često postavljano pitanje: Da li je domaći sok od zove zdrav ili ne? Vrlo jednostavan odgovor: Da, domaći sok od zove bez konzervansa je izuzetno zdrav. Ali, treba voditi računa samo o jednom – količini. Kao i sve što je preterano, tako i domaći sok od zove u većim količinama, koji se svakodnevno unosi može biti vrlo štetan.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,