Sos od višanja za palačinke

Recept za sos od višanja za palačinke

Većina nas odraslih, a posebno naši mališani su nekako skoro navikli na palačinke filovane čokoladnim kremom, mlevenim keksom ili nekom vrstom džema. Međutim, ako želite da uvedte neke novine u pripremu ove poslastice, možda bi trebalo da pročitate recept u nastavku našeg teksta.

Reč je, zapravo o malo neuobičajenom načinu filovanja palačinki i to samo sa sladoledom ( ukusa po želji ) i sosom od višanja. Mada, ovaj sos je vrlo karakterističan za jedan deo naše zemlje, Vojvodinu, pa ga često nazivaju i vojvodjanski sos od višanja za palačinke.

Sos od višanja za palačinke se vrlo lako sprema, a daje fanstastičan ukus ovoj poslastici, posebnu uz kombinaciju sladoleda od višnje i vanile. Mada, ako vam se ne dopada ideja da palačinke filujete samo sladoledom i sosom od višanja, možete recimo da dodate mleveni keks preko ili, pak preliv od čokolade. Apsolutno sve zavisi od vaše mašte i omiljenih ukusa vaših ukućana.

Sos od visanja

I mada je recept, primarno dat za sos od višanja, možete dodati i, recimo mešano šumsko voće, ako želite. Važno je da uradite onako kako je naznačeno u receptu.

Ako želite da spremate sos od višanja za palačinke, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 300 gr očišćenih višanja ( zanrznutih ili svežih )
  • 0,5 dl likera od višanja
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

Kako se pravi sos od višanja za palačinke?

  1. Pomešajte višnje sa šećerom, pa stavite na tišu vatru da se skuvaju na tišoj vatri. Dovoljno je samo par minuta.
  2. Zatim sklonite sa ringle, pa dodajte vanilin šećer i liker.
  3. Sve dobro promešajte i sos je gotov.

Najbolje je da na još tople palačinke, prvo rasporedite sladoled, pa prelijete pripremljenim sosom od višanja i uvijete palačinku. Takođe, možete ih služiti sa kuglom sladoleda preko ili prelivom od čokolade.

Tags: , , , , ,