Kompot od višanja

Recept za domaći kompot od višanja

Za sve one koji žele da i tokom zime uživaju u ukusu svežeg voća, najbolji izbor je svakako priprema kompota za zimnicu. A svima onima koji se pitaju kako se pravi domaći kompot sigurno će laknuti, jer je priprema kompota jedna od najlakših od sve zimnice. Jedino što može napraviti, uslovno rečeno problem jeste čišćenje voće. Ali i za to postoji rešenje. Veliki broj domaćica, jednostavno u domaći kompot od višanja, na primer stavlja cele višnje, bez čišćenja. Pa tako možete i vi, ukioliko nemate baš mnogo vremena za spremanje zimnice.

Kao i za većinu zimnice, tako i za domaći kompot od višanja postoji i veliki broj recepata i različitih načina spremanja. Tako je, recimo moguće napraviti domaći kompot od višanja: bez kuvanja, bez konzervansa, ali i kuvani i sa konzervanskom.
U nastavku teksta možete pročitati recept za spremanje domaćeg nekuvanog kompota sa konzervansom, ali i onog sa konzervanskom, takođe ali i sa kuvanjem.

Ako želite da spremite domaći kompot od višanja za zimu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 5 kg višanja
 • 1 kg šećera
 • 1 kesica konzervansa

Kako napraviti domaći kompot od višanja?

 1. Voće dobro očistite, pa po želji izvadite koštice.
 2. Poređajte višnje u već pripremljene, sterilisane tegle, koje ne bi trebalo da budu tople.
 3. Ostavite ih par satina sobnoj temperaturi, tek toliko da višnje puste sok.
 4. Zatim razmutite limuntus u oko 2 litra vode i tom tečnošću prekrijte voće.
 5. Ukoliko imate mogućnost da pritisnete malo voće, kompot će biti još bolji. za to je najbolje da koristite one plastične pritiskivače, koji se koriste za turšiju, na primer.
 6. Tegle prvo povežite celofanom, a zatim ih zatvorite.
 7. Da biste dobili pasterizovani kompot za zimu, trebalo bi da poređate sve tegle sa pripremljenim kompotom u veću šerpu, na čije ste dno prethodno stavili kuhinjsku krpu. Zatim nalijte vodom do grlića tegli i ostavite na tišoj vatri da provri. Kada voda provri, ostavite još 10 – ak minuta da virucka, pa isključite ringlu, a šerpu ostavite na njoj da se prirodni putem ohladi. Nakon toga odložite tegle na hladno i tamno mesto.

Kompot od višanja (drugi način)

Ukoliko želite da da spremate domaći kompot od višanja na malo drugačiji način, to jest sa kuvanjem sirupa za prelivanje, onda će vam prema receptu koji smo pripremili, biti potrebni sledeći sastojci:

 • 4 kg višanja
 • 2 kg šećera
 • vrlo malo konzervansa ( recimo, 1 kašičica )

Postupak kako se sprema domaći kompot od višanja:

 1. Prvo očistite višnje od peteljki, pa ako želite izvadite koštice.
 2. pripremljeno voće poređajte u čiste tegle.
 3. Zatim pripremite sirup kojim ćete prelivati kompot: na tišoj vatri skuvajte šećer sa oko 2 litra vode. Na kraju kuvanja, razmutite jednu kašičicu konzervansa i još malo prokuvajte.
 4. Ovako pripremljenim sirupom prelijte voće.
 5. Nakon toga povežite tegle i dobro zatvorite, pa ih pasterizujte: sve tegle sa pripremljenim kompotom u veću šerpu, na čije ste dno prethodno stavili kuhinjsku krpu. Zatim nalijte vodom do grlića tegli i ostavite na tišoj vatri da provri. Kada voda provri, ostavite još 10 – ak minuta da virucka, pa isključite ringlu, a šerpu ostavite na njoj da se prirodni putem ohladi. Nakon toga odložite tegle na hladno i tamno mesto.
Tags: , , , , , , , , , , ,