Liker od višanja (višnjevača)

Recept za domaći liker od višanja

Čak i oni koji baš i nisu naročiti ljubitelji alkoholnih pića, nakon konzumiranja domaćeg likera od višanja, bilo sa medom ili šećerom, lako promene mišljenje. Višnjevača i orahovača su nekada bile uobičajeni deo pripreme zimnice u mnogim srpskim kućama. Danas, kada je moguće kupiti industrijska pića, gotovo se zaboravilo na ove tradicionalne specijalitete.

Međutim, treba imati u vidu da se višnjevača priprema vrlo lako i da nije neophodan naročit trud da biste tokom zime uživali u njenom slatkastom ukusu. A ukus domaće višnjevače definitivno ne može da se poredi sa ukusum niti jednog industrijskog pića.

Jedino što mnoge odvraća od spremanja domaćeg likera od višnje, jeste činjenica da je potrebno strpljenje.

Ako želite da spremite domaći liker od višanja, možete pročitati recepte u nastavku. Prvo smo pripremili recept za pripremu višnjevače sa šećerom, a zatim i sa medom. Na vama je da odaberete koji od njih želite da isprobate ove zimee.

Za pripremu domaće višnjevače sa šećerom biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1 kg višanja
 • 400 gr šećera
 • oko 1 l domaće rakije ili ruma

Postupak kako da napraviti domaći liker od višanja sa šećerom:

 1. Prvo pripremite teglu sa širim grlom. Zatim u nju poređajte višnje, koje ste prethodno dobro oprali i očistili od peteljki.
 2. Nakon toga, sipajte šećer preko višanja. Vrlo lako se može dogoditi da ne možete sav šećer da sipate, ali nemojte to da vas brine. Dodaćete ga za koji dan, jer će višnje upiti određenu količinu.
 3. U sve dodajte oko 100 ml obične vode ( 4 – 5 kašika bi, zapravo trebalo da bude dovoljno ).
 4. Ovako pripremljenu teglu ostavite na suncu da stoji mesec dana. Najbolje bi bilo da je ne zatvarate, već da stavite tanjirić preko, jer je potrebno da voće promešate povremeno.
 5. Nakon mesec dana, nalijte teglu rakijom. Dobijeni liker prespite u čiste flaše, a voće možete iskoristiti za pripremu nekog kolača.

Ukoliko želite, domaći liker od višanja možete spremati i sa rumom. A najbolja kombinacija je polovina količine rakije, a polovina ruma. Ukoliko vam se, pak ne dopada ta ideja, možete ga naliti vodkom.

Višnjevača sa medom “medeni liker”

A za pripremu višnjevače sa medom, to jest takozvani ” medeni liker “, prema receptu koji smo odabrali za vas, a i lično ga isprobali, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1 kg višanja
 • 500 gr domaćeg meda
 • 1/2 l domaće rakije
 • 1/ 2 l vode

Postupak kako da napavite medeni liker:

 1. Višnje operite i očistite od peteljki, pa poređajte u teglu sa širim grlom.
 2. Preko sipajte mešavinu rakije i vode, pa ostaviti da stoji na suncu 10 – ak dana. AKo ne možete da držite teglu na sunčanom mestu, možete je držati i na toplom.
 3. Nakon toga, razredite med sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri. Kada počne da vri, skidajte penu i kuvajte par minuta.
 4. Dok se preliv prohladi, izvadite voće, koje možete ostaviti u zamrzivaču i iskoristiti za pripremu nekog kolača. Procedite tečnost iz tegle, pa pomešajte sa prelivom od meda.
 5. Ostavite liker da se prirodno ohladi, pa čuvajte na hladnom mestu.

Prema mom iskustvu, ” medeni liker ” dostiže svoj savršen ukus nakon što odstoji nešto više od mesec dana.

Tags: , , , , , , , ,