Recept za domaće kupinovo vino

Kupinovo vino

Da vam neko kaže da postoji odličan napitak za vaše zdravlje, a koji uz to možete sami napraviti pretpostavljam da biste možda bili skeptični. Ređala bi se pitanja, poput: od čega?, kako se pravi? i slično. A ako biste saznali da je jednostavno potrebno da odete u prirodu, naberete malo kupina, pripremite od njih domaće kupinovo vino, pijete ga i poboljšate stanje vašeg zdravlja, gotovo sam sigurna da biste se možda i smejali. Naravno, vaš je izbor, ali trebalo bi da znate da je domaće kupinovo vino poznato kao najbolje sredstvo za poboljšanje stanja zdravlja ljudskog organizma, a naročito kod osoba koje pate od anemije.

Kupina je poznata kao voće koje sadrži veliki procenat gvožđa, a uz gvožđe sadrži i vitamine C i A, ali i kalijum, kalcijum i antioksidante.

Recept za domaće kupinovo vino koji možete pročitati u nastavku teksta je jedan od mnogih načina pripremanja ovog lekovitog napitka i lično sam ga isprobala. Ranije sam pokušavala i prema drugim receptima na koje sam nailazila, ali ovaj se pokazao najboljim.

Domaće kupinovo vino je jako dobro da konzumiraju žene tokom perioda trudnoće, kako bi očuvale svoje zdravlje. Naravno, u umerenim količinama. Ni u kom slučaju ne treba da ga piju ukoliko im ne prija, naravno. A u trudnoći je posebno preporučljivo konzumirati ga i zato što je poznato da sadrži vrlo nizak procenat alkohola.

kupinovo vino

Ako želite da pripremite domaće kupinovo vino biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg kupina
  • 1,5 kg kristal šećera

Kako napraviti domaće kupinovo vino?

  1. Dobro operite i osušite voće. Kada pripremate domaće vino od kupina važno je da svi plodovi koje koristite budu zdravi.
  2. Zatim ih, u većoj posudi dobro izgnječite. Najbolje je da to uradite rukama.
  3. Dodajte šećer, pa pokrijte posudu samo gazom i ostavite na hladnom mestu da odstoji nedelju dana.
  4. Nakon nedelju dana procedite vino kroz cediljku, mada je mnogo bolje da to uradite kroz gazu. Kada procedite vino, opet ga ostavite na hladnom mestu, u posudi prekrivenoj samo gazom da odstoji nedelju dana.
  5. Kad prođe nedelju dana, procedite još jednom kroz gazu i sipajte u sterilisane boce. Ovako pripremljeno domaće vino od kupina nikako nemojte zatvarati odmah. već boce prekrijte samo gazom. Ostavite da odstoje mesec dana na hladnom mestu i tek onda ih zatvorite, ali ne običnim zatvaračem, već čepom od plute.
Tags: , , , , , , ,