Recept za domaći džem od breskve

Džem od breskve

Jedna od omiljenih poslastica mog detinjstva je bio komad hleba premazan domaćim pekmezom, odnosno džemom. I nije uopšte bilo važno što nismo imali čokolade sa raznim ukusima, kao naša deca danas. Imali smo nešto mnogo ukusnije, ali teško je sada njima objasniti koliko smo bili ushićeni kada baka da baš nama da prvi probamo ono što je ostavila za zimu. A bilo je tu svačega, ne samo džemova… Ali, za nas decu je džem bio omiljena poslastica.

Kako je vreme prolazilo, došlo je do toga da i ja treba svojoj deci da pripremam slatku zimnicu. I tu se dogodilo nešto, za mene prilično neočekivano. Nije im se svideo džem koji sam ostavila za zimu. Zalud što sam se trudila da napravim domaći džem za zimu. Njima se, naravno mnogo više dopada čokolada i razni drugi gotovi proizvodi. Iako sam recept uzela od moje bake, nije vredelo. Moj prvi pokušaj pripreme zimnice se završio prilično neslavno, barem što se mene tiče, jer sam većinu pojela sama.

Kasnije sam se dosetila, pa sam recimo domaći džem od breskve ili kajsije koji sam pripremila za zimu, koristila za pravljenje različitih vrsta kolača ili pak, za filovanje palačinki. Pretpostavljam da je suvišno da kažem da su moji mališani radije jeli palačinke filovane čokoladnim kremom.

Ipak, nisam odustala, jer znam koliko je voće važno za zdravlje, pa makar i obliku džema. Ja i dalje uporno, iz godine u godinu pripremam moj omiljeni domaći džem od breskve. Ako ni zbog koga drugog, a ono zbog sebe same. Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je recept koji sam dobila od moje bake. Njoj je godinama uspeva, uspeva i meni, a nadam se da ćete i vi biti zadovoljni pripremljenom zimnicom.

Ako želite da pripremate domaći džem od breskve za zimu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg breskvi ( što zrelijih )
  • 500 gr šećera
  • 1 – 2 kesice vanilin šećera
  • malo ruma ( po želji )

Kako napraviti domaći džem od breskve za zimu?

Kada budete pročitali kako se kuva domaći džem od breskve, biće vam jasno zašto ga većina domaćica vrlo rado priprema za zimnicu.

  1. Operite i oljuštite voće i isecite na četvrtine. Znam da postoje recepti u kojima se voće ne ljušti, ali ja ipak više volim ovako, iako iziskuje više vremena i truda.
  2. Ovako pripremljeno voće stavite u šerpu, pa na tihu vatru da se kuva.
  3. Dodajte šećer i vanilin šećer, pa ostavite sve zajedno da se kuva na tihoj vatri oko 2 sata. Što se količine šećera tiče, možete dodavati ili smanjivati po potrebi, jer sve zavisi od toga koliko je voće slatko.
  4. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, pa u njih sipajte još vreo džem. Zatvorite ih prvo celofanom, pa poklopcem.
  5. Na dno veće šerpe stavite pamučnu krpu, pa poređajte tegle napunjene domaćim džemom od breskve, pa nalijte vodom do grlića tegle. Dobro je da stavite pamučne krpe i između njih, kako ne bi pukle. Stavite šerpu na laganu vatru i od trenutka kada voda proključa, ostavite da virucka još par minuta ( 3 – 4 minuta je sasvim dovoljno ). Nakon toga izvadite tegle i pokrijte ih ćebetom, pa ostavite da se postepeno hlade. Sutradan ih odložite na hladno i tamno mesto za zimu.
Tags: , , , , , , ,