Recept za domaći sok od kupina

Sok od kupina

Ako ste ikada bili u prilici da pijete domaći sok od kupina, onda sam sigurna da znate koliko je on dobar za zdravlje. Kupina je dokazano jedan od najboljih prirodnih leova za lečenje anemije, odnosno malokrvnosti. Zato se konzumiranje ovog voća preporučuje svima: i mladima i starima, ali naročito trudnicama i maloj deci. Za zdravlje je najbolje konzumirati svežu kupinu. Međutim, kako nje nema tokom cele godine, potrebno je ostaviti je u nekom obliku i konzumirati i u hladnim zimskim mesecima. Naročito tada, jer zbog većeg broja časova koje provodimo u zatvorenim prostorijama tokom zime i naš imunitet slabi, pa je domaći sok od kupina ili kupinovo vino u tim trenucima svakako poželjan.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je recept po kome ja pravim domaći sok od kupina. On je bez konzervansa, ali sa dodatkom limunske kiseline. Međutim, ukoliko ne ostavljate ovaj sok za duži vremenski period, možete ga pripremati i bez limunske kiseline. Samo je važno da ga držite na hladnom i tamnom mestu.

Takođe, sigurno ima i onih koji će pitati kako se pravi domaći sok od kupina bez kuvanja i bez konzervansa? Što se konzervansa tiče, to nije problem jer je i moj recept bez konzervansa, međutim kako se pravi domaći sok od kupina bez kuvanja zaista ne znam. Jedino što mi pada napamet jeste da iscedite sok od kupina, pa da ga zamrznete. Kada ga odmrznete, možete ga zasladiti po želji. Ako se odlučite da ovako pripremate ovaj sok za zimu, onda je najbolje da sok odmah sipate u plastične flaše od, recimo pola litre i odmah ga zamrznete.

Ukoliko želite da pripremate domaći sok od kupina prema mom receptu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg kupina
  • šećer po ukusu ( ja stavljam oko 2 kg šećera )
  • 2 kesice limuntusa

Kako se kuva domaći sok od kupina bez konzervansa?

  1. Prvo je neophodno da dobro proberete voće, jer je vrlo važno da svaki plod bude zdrav. Zatim kupine dobro operite i ostavite ih da se ocede. Najbolje je u velikoj posudi sa rešetkom.
  2. Kada se voće dobro ocedi, prebacite ga u veću šerpu i ostavite na tihoj vatri da viruckaju oko 10 minuta.
  3. Zatim izgnječite voće ili ga izmiksajte u blenderu. Ukoliko vam smetaju mrvice koje se osećaju od kupina, možete sok dodatno procediti kroz cediljku. Ja, lično to ne radim.
  4. Sok koji ste dobili ponovo vratite u šerpu i dodajte šećer. Količina šećera zavisi od vašeg ukusa. Kao što sam navela ja stavim oko 2 kilograma, a znam puno domaćica koje stavljaju i manje, ali i više. Ostavite šerpu na tihoj vatri sve dok se šećer potpuno ne rastopi, uz neprekidno mešanje.
  5. Na kraju kuvanja dodajte limuntus i sve dobro sjedinite.
  6. U mešuvremenu pripremite flaše. tako što ćete ih sterilisati u rerni, pa u vrele flaše sipajte skuvan sok.
  7. Flaše povežite prvo celofanom, pa ih zatvorite i tek kada se potpuno ohlade, odložite ih na hladno i tamno mesto.
Tags: , , , , , , , ,