Recept za domaći sok od breskve

Sok od breskve

Pored toga što je naročito pogodan za mališane, domaći kašasti sok od breskve se preporučuje i bebama. Zapravo, breskva je među prvim voćem koje bebe smeju da konzumiraju. Uz to, dobro je da ga piju i porodilje, jer je jako dobar za period dojenja.

A uzevši u obzir da se priprema bez konzervansa, mogu ga bez bojazni konzumirati svi.

Ono što će posebno obradovati domaćice jeste da je recept za spremanje gustog domaćeg soka od breskve vrlo jednostavan, pa ne treba neki naročiti trud da bi se pripremio ovaj ukusni i zdravi napitak.

Inače ovo voće spada u porodicu ruža, a vodi poreklo iz Azije. Smatra se da je ovo voće prvi put pronađeno u Kini i da postoji gotovo od kada postoji kineska civilizacija. Koliko je poznato, na područje Evrope je doneo veliki grčki vojskovođa Aleksandar Makedonski.

Što se uticaja na zdravlje tiče, ne znam odakle treba početi. Jer je opštepoznato da je breskva izuzetno bogata vitaminom B2 i vitaminom C, ali je i odličan izvor kalijuma. I upravo zbog velike količine vitamina B2 koji je zadužen za pravilan rast i razvoj, breskva se preporučuje posebno mališanima.

Ne treba zaboraviti ni njeno blagotvorno dejstvo na želudac, jer je poznata kao odlično sredstvo za zaustavljanje povraćanja i mučnine. Korisna je i za kožu, jer povećava njenu elstičnost, ali i za očuvanje vida.

Nakon svega navedenog, verujem da je apsolutno jasno zbog čega je važno unositi ovo blagotvorno voće.

Ako želite da napravite gusti domaći sok od breskve prema mom receptu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg voća
  • 1, 5 kg šećera
  • 12 l vode
  • 4 kesice limuntusa

Kako napraviti gusti domaći sok od breskve?

  1. Prvo oljuštite i očistite voće od koštica. Zatim izmiksajte voće u blenderu, dodajući vode po potrebi, ali od onih 12 litara.
  2. Kada to uradite, prespite dobijenu smesu u šerpu u kojoj ćete kuvati sok, ali vodite računa da bude dovoljno velika jer treba da stane 12 litara vode plus samleveno voće.
  3. Dodajte šećer, limuntus i vodu, pa stavite da proključa na tišoj vatri. Od trenutka kada proključa sok treba da vri oko 15 minuta.
  4. Dok sok vri, vi sterilišite flaše u rerni, pa gotov sok sipajte u vrele flaše. Odmah ih zatvorite, pa sve zajedno zamotajte u ćebe, kako bi se postepeno hladile.
  5. Kada se sok potpuno ohladi, odložite ga na hlatno i tamno mesto za zimu.
Tags: , , , , , , , ,