Kuvana rakija s medom

U srpskim domovima kada temperatura pada, želja za tradicionalnim šumadijskim čajem ne prestaje. To je narodni naziv za kuvanu rakiju. Iz tih razloga donosim vam recept koji će nam pomoći da napravimo ovaj magični napitak.

U mnogim krajevima naših prostora kuvana rakija koristi se kao lek protiv gripe i drugih bolesti. Kada je zdravlje u pitanju narodna verovanja su bila da je kuvana rakija lekovita, naravno, u umerenim količinama. Čak su i istraživanja potvrdila ove tvrdnje da rakija sadrži lekovita svojstva, još ukoliko se sprema sa medom, učinak je još bolji.

Umereno konzumiranje kuvane rakije sniziće nivo lošeg, a poboljšati nivo dobrog holesterola u vašem organizmu. Takođe ovo piće pozitivno utiče na kardiovaskularne organe, pa samim tim ljudi koji je povremeno konzumiraju ređe oboljevaju od srčanih slabosti, šloga ili povišenog krvnog pritiska.

Prehlada nema nikakvih šansi u borbi sa kuvanom rakijom, jer je veoma efikasna u tome. Isto tako dobra je i ubrzavanju razlaganja trombova u organizmu, kao i usporavanju stvaranja istih.

Bitna stavka za buduće mame koje su u dilemi jeste činjenica da je i u trudnoći zdravo popiti po jednu čašicu lekovite kuvane rakije. Jedan čaša ovog pića, ne može naškoditi ni mami, a ni bebi samo će okrepiti i poboljšati organizam same trudnice.kuvana rakija

Šta nam je neophodno da bismo napravili kuvanu rakiju

  • 250 ml meke rakije, do 12 gradi
  • 100 ml vode
  • 4 supene kašike šećera
  • kašika meda

Kako se pravi domaća kuvna rakija

U metalnu džezvu ili neku drugu posudu koja vam je zgodna, stavimo prvo šećer kako bi se karamelizovao. Nakon što dobijemo od šećera šta smo želeli sklonimo džezvu sa vatre i odmah mu dodajemo vodu i rakiju.

Sve to vraćamo na vatru i pustimo da sve to fino provri, samim tim i da nam se sav šećer rastopi. Promešamo i naš šumadijski čaj je spreman za konzumiranje. Ukoliko mu dodate i kašičicu meda, užitak će biti potpun.

Sada ću vas ostaviti da uživate sami ili sa svojim prijateljima u ispijanju ovog fenomenalnog pića. Prepustite se njegovom mekom i slatkastom ukusu i dozvolite mu da vas natera da uživate u tom trenutku.

Tags: , , , , , , , ,