Piletina sa mlincima i gorgonzolom

Piletina na mnoge načine uvek je dobro došla u mojoj kuhinji. Pripremila sam vam jedan recept koji će zavoleti svi ljubitelji dobrih zalogaja, sigurna sam. Moji ukućani uvek su rapoloženi za piletinu, bila ona kuvana ili pečena, sve jedno, a ja volim malo da eksperimentišem.

Piletina sa mlincima i gorgonzolom je jedan predivan specijalitet koji odiše gracioznošću i lakoćom. Njegova priprema je veoma jednostavna, pa je samim tim i jako pogodna za spremanje onima koji ne poseduju preveliko iskustvo u kulinarstvu. Ne oduzima ni previše vremena, a njen izgled i ukus odavaće utisak kao da ste sate potrošili spevajući je.

Ukoliko ste ljubitelj pilećeg mesa, ukoliko nemate mnogo vremena, a želite da napravite nešto zaista fantastično, možemo ovo kuvanje pretvoriti u pravo zadovoljstvo. Počnimo kao i uvek od namirnica.piletina mlinci

Neophodni sastojci za pripremu piletine sa mlincima i gorgonzolom

Za pripremu milnaca trebaće nam:

  • 1 jaje
  • 250 g brašna
  • 100 ml mlake vode

Za pripremu piletine potrebno je:

  • 250 g mlinaca
  • 500 g pilećeg belog mesa
  • mleveni biber
  • kuhinjska so
  • 400 ml neutralne pavlake
  • 360 g kisele pavlake od 20 %
  • 1000 ml vode
  • 1 kocka za supu
  • 200 g sira Gorgonzole

Kako se pravi piletina sa mlincima i gorgonzolom

U jednu činiju stavićemo prvo sve sastojke koje smo naveli da nam trebaju za pripremu mlinaca. Od njega umesimo testo i ostavimo ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Nakon toga potrebno je istanjiti ga oklagijom da bude debljine oko 1 mm.

Najbolje je rastanjiti testo na radnoj površini, po kojoj smo pre toga posuli brašna. Nakon što smo dobili željenu debljinu prebacimo testo na pleh okrenut naopako, koji je isto potrebno malo pobrašniti.

Testo odmah na plehu isečemo na 8 komada i stavimo ga u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Vreme pečenja treba da bude oko 10 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Nakon što smo ispekli mlince, prelazimo na piletinu.

Pileće meso prvo isečemo na kocke, i fino ih propržimo na ulju. Stavimo onda soli i mlevenog bibera po želji.

Sa druge strane pomešamo neutralnu i kiselu pavlaku i u tu mešavinu dodajemo prženu piletinu. Nakon toga u 1 l vode stavimo kocku za supu i ostavimo da vatri samo da proključa. Pripremljene mlince izlomimo na krupnije komade i prelijemo ih tom kuvanom supom, nakon čega im je potrebno da odmore 2 minuta, kako bi dovoljno omekšali. Ocedimo ih, a tečnost od supe sačuvamo.

U posudu u kojoj je piletina sa mešavinom pavlaka dodajemo i mlince. Dobro promešamo kako bi se sve lepo sjedinilo. Sve to prebacimo u vatrostalnu posudu, sipamo u to još 2 kutlače supe i preko svega izmrvimo sir Gorgonzolu.

Sada je vreme da se naš specijalitet zapeče. Stavljamo g u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo oko 40 minuta. Videćemo kada se površina blago zarumeni, znak je da jelo možemo vaditi iz rerne. Pre serviranja naš specijalitet treba da odstoji 60 minuta.

Uz ovo fantastično jelo možete poslužiti i pire krompir ili samo neku svežu salatu po vašem izboru. Uživajte.

Tags: , , , , ,