Pita od bundeve i cimeta

Ukus i miris sveže domaće pite je nešto neopisivo, mora se osetiti. Pred nama je recept koji će nam otkriti tajnu kako se pravi pita od bundeve sa domaćim korama. Ova slatka i mekana domaća poslastica sigurno će osvojiti srca svih sladokusaca koji se prepuste njenim ukusima.

Veoma je jednostavna za spremanje, te je mogu praviti i početnici. U kombinaciji sa cimetom ona dobija još jednu notu finog ukusa kojem je teško odoleti. Neće nam oduzeti ni previše vremena, ona zahteva samo malo strpljenja i mnogo ljubavi.

Mališani će isto voleti vašu sočnu bundevaru, a odrasli biće zaljubljeni na prvi zalogaj. Ukoliko ste spremni sada da zajedno spremimo jednu fantasičnu pitu, zasucite rukave i krenimo u avanturu.bundevara

Potrebni sastojci za pravljenje pite od bundeve i cimeta

  • 300 g mekog brašna
  • 180 ml mlake vode
  • prstohvat soli

Za nadev biće nam potrebno:

  • 600 g rendane bundeve
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 90 g šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 dcl ulja

Kako se pravi pita od bundeve i cimeta

U jedan dublji sud stavićemo prvo brašno i prstohvat soli, a zatim malo po malo ćemo dodavati mlaku vodu i mesiti testo. Testo je potrebno zamesiti i oblikovati ga u kuglu. Ostavimo testo da odstoji nekih 5 minuta i onda ga opet premesimo i podelimo ga na 4 dela.

Svaki deo od tih 4 razvijamo u krug od 10 cm. Dva po dva kruga spajamo, koja su između premazana uljem. Sada smo stigli do testa za dve jufke i možemo ga još malo razviti slobodno. Preko njih malo premažemo uljem i ostavimo da odstoje do 45 minuta. Ukoliko vam je mnogo toplo u prostoriji u kojoj se odmara testo može stajati i manje.

Dok se naše testo odmara iskoristićemo vreme da pripremimo nadev. U jednu metalnu posudu stavićemo rendanu bundevu i šećer. Ostavimo na vatri dok se šećer ne istopi, naravno uz stalno mešanje kako se ne bi zalepio za dno. Neka budu na tihoj vatri sve dok ne ispari sva tečnost i z šerpice. Kada skinemo to sa vatre pridružujemo im đumbir, vanilin šećer, seckane orahe i cimet.

Preko stola potrebno je staviti svileni stolnjak i staviti jedan krug od testa koje je dovoljno odstajalo i razvučemo ga da bude što tanje. Ovog puta razvučemo testo rukama. Krajevi koji će nam ostati zadebljani odstranimo nožem  i poprskamo je sa ½ dcl ulja i po njoj stavimo polovinu fila od bundeve koji smo pripremili. Nakon toga zarolamo koru sa obe strane, uz malu pomoć stolnjaka. Isečemo je tako zarolanu da bude dužine pleha i stavljamo je preko pek papira koji smo pripremili na pleh.

Postupak redom ponovimo  i sa drugom korom.

Na kraju pitu odozgo premažemo uljem  i stavljamo je u zagrejanu rernu na 180 stepeni od 30 do 35 minuta. Vreme pečenja dosta zavisi i od jačine vaše rerne. Kada je naša pita gotova i mirisna, samo je pospemo šećerom u prahu i možemo početi sa uživanjem. Svaki sledeći zalogaj biće bolji od prethodnog. Prijatno!

Tags: , , , , , , ,