Knedle sa šljivama i grizom

Poznate su kao jedan od specijaliteta srpske kuhinje. Međutim da li ste znali da se knedle sa šljivama ili, pak nekim drugim voćem često pripremaju i na području: Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine, ali i Slovenije i Hrvatske. Recept za spremanje ovog jela se u osnovi ne razlikuje mnogo, ali ono što ga razlikuje u većini slučajeve jeste voće koje se koristi za pripremu ove poslastice. Najbolji izbor su svakako šljive, ako mene pitate. Ali, čak i kod nas postoje domaćice koje često umesto šljiva koriste kajsije ili pak, breskve. Svakako izbor je vaš, ali ono što treba da znate je da je ovo najbolji domaći, kolač, a pri tom vrlo jednostavan za pripremu. Naravno, ukoliko vas ne mrzi da dinstate krompir, koji je potreban da biste pripremili testo za knedle sa šljivama.

A, ukoliko vas i mrzi da to radite, a ipak želite da vaši ukućani i vi, naravno sa njima uživate u savršenom ukusu ove poslastice, imamo rešenje i za to. Jednostavan recept za knedle se šljivama bez krompira, možete pročitati u nastavku teksta. Recept za knedle sa šljivama i grizom sigurno spada u one za koje možete reću da su jednostavni, a najbolji, jer ne iziskuje mnogo vremena, a ukus je gotovo istovetan kao kada pripremate knedle sa šljivama prema uobičajenom receptu.

Od količine sastojaka koja je navedena u receptu bi trebalo da dobijete oko 40 knedli srednje veličine. Mada znam da postoje domaćice koje vole da prave naročito sitne knedle sa šljivama, tako da ih pune sa polovinom ploda. Zato i napominjem da bi trebalo da dobijete između 25 i 30 komada knedli srednje veličine, kako biste znali koliko vam je voća potrebno.

Knedle sa sljivama

Dakle, ako želite da pripremite ovaj brzi, jednostavni, domaći specijalitet, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 3 cela jajeta
 • 1 šoljica za kafu ulja
 • 300 gr mekog brašna
 • 300 gr griza
 • 1 kafena kašičica soli
 • 1 kafena kašičica šećera
 • oko 1 kg šljiva ( 25 – 30 komada )
 • 1 – 2 pakovanja prezli
 • ulje ( za prženje prezli )
 • 1 kesica cimeta ( po želji )
 • 1 kesica vanilin šećera ( po želji )

Kako se prave knedle sa šljivama i grizom?

 1. U šerpi pomešajte 1 litar vode sa uljem i šećerom i pustite da proključa.
 2. Kada provri dodajte svu količinu brašna i griza. Najbolje je da pomešati brašno i griz, pa da postepeno dodajte tu smesu, uz neprekidno mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Na kraju sve dobro sjediniti. Ostavite da se prohladi.
 3. Sada dodajte jaja, ali je vrlo važno da dodajete jedno po jedno i tek kada dobro sjedinite jedno, dodajete sledeće. U principu, ovo bi trebalo da radite drvenom varjačom ili rukama, a možete i mikserom na najmanjoj brzini, ali nema neke naročite potrebe da palite mikser samo zbog toga. Time ste završili sa pripremom testa za knedle sa šljivama i grizom. Bitno je samo da testo za knedle sa šljivama i grizom bude kompaktno, kako biste mogli da formirate knedle od njega.
 4. U međuvremenu, izvadite koštice iz šljiva, pa u svaku umesto koštice stavite ili po kocku šećera ili po kašičicu običnog, kristal šećera.
 5. U veću šerpu sipajte dosta vode i ostavite je da proključa, kako biste u njoj kuvali knedle, a vi počnite sa pripremom. Jednostavno, nakvasite malo ruke, uzmite malo testa i formirajte lopticu. Zatim tu lopticu istanjite na ruci, stavite na sredinu pripremljene šljive i oblikujte knedlu. Ovako pripremljene knedle, spuštajte polako u kipuću vodu. Kako kažu domaćice, knedle su skuvane kada isplivaju na površinu ( što je oko 10 minuta vremena ).
 6. Za to vreme, vi pripremajte prezle na sledeći način: zagrejte ulje ( najbolje u većem tiganju ), ali ne na prejakoj vatri. Zatim dodajte određenu količinu prezli ( to morate sami da procenite ) i kratko sve zajedno propržite. Možete u prezle dodati i cimet ili vanilin šećer ako želite.
 7. Kada knedla ispliva na površinu, pažljivo je izvadite i uvaljajte u prezle.
Tags: , , , , ,