Slatko od malina

Recept za slatko od malina

Mnoge domaćice, posebno one sa manje iskustva u sprmanju zimnice, često izbegavaju da spremaju slatko od malina, iako je ono jedno od najukusnijih. Osnovni razlog za to je voće, jer su maline poznate kao vrlo osetljiva vrsta moća, ako ne čak i najosetljivija.

Inače, samo spremanje ovog slatkog nije ništa više ili manje komplikovano od pripreme slatkog od bilo koje druge vrste voća.

Jedino o čemu morate voditi računa kada pripremate slatko od malina jeste da svaki plod mora biti apsolutno zdrav, bez ijedne tačkice na sebi. Lako se može desiti da vam sav trud oko pripreme propadne, a samo zbog jednog ploda koji nije bio zdrav.

Takođe, poželjno je da vam voće od koga ćete pripremati slatko ne stoji dugo, pre nego što počnete da kuvate.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je dat za 1 kilogram voća, a vi možete povećavate količinu u skladu sa vašim potrebama.

Ako želite da ostavite slatko od malina za zimu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg malina
  • 1,3 kg šećera
  • 1 čaša obične vode

Kako se kuva slatko od malina?

  1. U šerpu u kojoj ćete kuvati slatko od malina, poređajte red voća, red šećera, dok ne utrošite sve.
  2. Tako pripremljene maline prekrijte ili krpom ili poklopite šerpu i ostavite ih da odstoje. Najmanje je potrebno da odstoje 12 časova, a poželjno je i duže, ali ne preterati.
  3. Nakon toga, sipajte vodu i kuvajte slatko. Poželjno je da to bude na jačoj temperaturi.
  4. Kada se sok od slatkog dovoljno zgusne, sklonite šerpu i obavezno skinite penu. Nakon toga pokrijte slatko od malina mokrom krpom i ostavite da se ohladi.
  5. Ohlađeno slatko sipajte u pripremljene tegle, povežite celofanom i dobro zatvorite, pa odložite na hladno mesto.

Napominjemo da je ovo samo jedan od načina pripreme slatka od malina. Takođe, moguće je pripremati ga i pomoću krečne vode, ali je to za mene malo komplikovaniji način.

Tags: , , , , ,