Slatko od krušaka

Moram priznati da kada sam prvi put čula od moje kume da će da priprema i slatko od krušaka za zimnicu, bila sam zbunjena. Nekako sam navikla na slatko od šljiva, belih trešanja, višanja i, da tako kažem voća na koje smo manje – više navikli da ga jedemo tokom zime. Međutim, slatko od krušaka me je potpuno zbunilo. Naravno da volim to voće, ako i gotovo svo voće, ali nekako slatko od krušaka…Ne znam za vas, ali ja sam bila skeptična prilično.

I naravno, kako to obično biva, moja dobra kuma je napravila i slatko od krušaka za zimnicu, pored mnogih drugih specijaliteta. Prvom prilikom kada sam je posetila, poslužila me je, ali da vam kažem iskreno, nešto nisam baš imala želju da ga probam. Tek na njeno insistiranje sam to uradila.
Da li treba da vam kažem da od tada svake godine obavezno pripremam i slatko od krušaka za zimnicu. Tako da verujem da nema potrebe da objašnjavam da li mi se slatko od krušaka dopalo ili ne.

Uz to, recept je prilično jednostavan, kao što možete i videti u nastavku teksta.

Pa ako želite i vi da pripremite slatko od krušaka za zimnicu biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg krušaka
  • 500 gr šećera
  • 2 kesice želatina
  • 4 ravne kašike šećera ( za želatin )
  • 1 limun

Kako napraviti slatko od krušaka za zimnicu?

  1. Ono što je dobro kod pripreme slatkog od krušaka jeste što nije neophodno ljuštiti voće. Ja sam dobila takav recept od moje kume i tako ga pripremam već godinama. Naravno, ako želite možete ih i oljuštiti, ali zaista nema potrebe. Dakle, potrebno je samo voće naravno oprati i iseći na kockice željene veličine.
  2. Zatim isečene kruške spustiti u veću šerpu, te ih preliti isceđenim sokom od limuna.
  3. Šerpu stvaiti na tišu vatru dok ne proključa.
  4. U međuvremenu razmutiti želatin prema uputstvu za upotrebu i dodati još 4 ravne kašike šećera. Pripremljen želatin doajte kruškama i kuvajte sve zajedno još 2 – 3 minuta.
  5. U voće potom dodati šećer, pa kuvati slatko od krušaka još 10 minuta na tihoj vatri. Ovako pripremljeno slatko sipati u sterilisane tegle o dobro zatvoriti. Kada se ohladi ostaviti ga na tamno mesto.
Tags: , , , ,