Kompot od krušaka

Najbolji način za ostavljanje bilo kog voća za zimnicu svakako je kompot. Na prvom mestu zato što se vrlo lako priprema, a uz to mnogi vole voće spremljeno na ovaj način. Pa još ako tome dodamo da se većina kompota, ako ne i svo ostavlja bez konzervansa, onda je sasvim jasno zašto se u gotovo svakoj kući može naći ovaj specijalitet.

I mada se većinom ostavlja kompot od bresvi ili kajsija, postoje i oni malo neobičniji, a izvrsni kompoti. Jedan od takvih je i domaći kompot od krušaka bez konzervansa.

Kao što se i sami možete uveriti kada pročitate recept koji smo za vas pripremili, priprema ovog kompota je vrlo jednostavna. Jedino što će vam možda oduzeti malo više vremena prilikom pripreme kompota od krušaka za zimnicu jeste ljuštenje voća, ali to nijednoj domaćici ne predstavlja neki naročit problem.

Za pripremu kompota od krušaka za zimnicu možete koristiti kruške koje su poznate kao viljemovke, mada mnoge domaćice preporučuju i vrstu poznatu kao karamanke.

Ako želite da ove zime vi i vaši ukućani uživate u ukusu domaćeg kompota od krušaka, bez konzervansa naravno, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • oko 3 kg voća
  • 1 kg šećera
  • 3 l vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 – 3 limuna ( po želji )

Kako napraviti kompot od krušaka bez konzervansa za zimnicu?

  1. Voće prvo oljuštite, odstranite deo sa košticama, pa isecite na komade željene veličine.
  2. Razmutite kašičicu soli u dva litra vode, pa na kratko potopite pripremljeno voće u ovaj rastvor. Ovo je neophodno uraditi da kruške ne bi promenile boju.
  3. Dok kruške stoje u ovom ratsvoru stavite veću šerpu punu vode i ostavite da proključa. Takođe, dobro je u isto vreme da pripremite sirup za prelivanje voća, tako što ćete rastvoriti 1 kg šećera u 3 litre vode i ostaviti da proključa.
  4. Kada obična voda provri ubacite kruške koje ste prethodno potopili na kratko u slanu vodu. Bilo bi dobro da ih zavijete u gazu ili, jednostavno ih možete kuvati u šerpi na paru. Trebalo bi da se kuvaju ovako 2 – 3 minuta. Nakon toga ih, zajedno sa gazom potopite na kratko u hladnu vodu. Zatim izvadite kruške iz gaze i pustiite ih da se ocede.
  5. Pripremljene tegle, koje ste prethodno sterilisali u rerni počnite da punite voćem. Do tada bi trebalo da se skuvao i sirup, pa ga tako vrućeg odmah prelijte preko voća.
  6. Ako želite, možete u svaku teglu domaćeg kompota od krušaka za zimnicu staviti po komad limuna, a i ne morate. Na vama je da odlučite.
  7. Tegle zatvorite prvo celofanom, pa poklopcem i pasterizujte na sledeći način: poređajte ih u veću šerpu, vodeći računa da se ne dodiruju. Najbolje je da stavite i na dno i između njih pamučne krpe, kako se ne bi polupale. Zatim nalijte vodom do grlića, pa ostavite na tišoj vatri da proključa voda. Trebalo bi ostaviti vodu da virucka tako 20 – ak minuta. Zatim tegle izvaidte iz šerpe i ostavite ih da se postepeno hlade, pa ih tek onda odložite na tamno i hladno mesto.
Tags: , , , , ,