Rakija od kruške Viljamovke (kruškovača)

Iako je u Srbiji gotovo uobičajena rakija koja se pravi od šljiva, sve češće se priprema i rakija od drugih vrsta voća, poput recimo: rakije od kajsija ( kajsijevača ), rakije od dunja ( dunjevača ), ali i rakije od kruške ( kruškovača ) i mnoge druge.

Kada je u pitanju rakija od kruške treba znati da se ona najčešće priprema od sorte poznate kao ” Viljamovka “, pa se tako zove i industrijsko piće koje nastaje ovim putem.

Ukoliko rešite i vi da pripremate ovu rakiju, trebalo bi da znate da postoje dve vrste kruške ” Viljamovke ” i to crvena i žuta. Obe vrste zriju krajem avgusta i obe sadrže između 7 i 10 procenata šećera, a procenat šećera u plodu kruške ” Viljamovke ” zavisi od stepena zrenja. Takođe, obe vrste imaju vrlo specifičan, jak ukus, a nizak sadržaj kiselina.

Da bi rakija od kruške bila što bolja, potrebno je da plodovi budu potpuno zreli. Nikako se ne preporučuju plodovi koji su nedovoljno zreli ili, pak oštećeni i truli. U principu, pravo vreme za pripremu domaće rakije od kruške ” Viljamovke ” jeste kada su plodovi toliko zreli da osećate da su mekani, ali ni u kom slučaju plodovi ne treba da budu smeđe boje ( misli se kada ih pritisnete rukama ).

Rakija od kruske

Kako se pravi domaća rakija od kruške viljamovke?

Kada odlučite da pripremite domaću rakiju od kruške ” Viljamovke ” morate ispoštovati recept za to, kako biste dobili izvrsnu rakiju. Dakle, za pripremu ove rakije prvo je potrebno da pažljivo odaberete plodove koje ćete koristiti. Zatim sa svakog posebno odstranite peteljke.

Sledeće što treba da uradite jeste da pažljivo operete svaki plod, kako biste uklonili sve nečistoće i mikroorganizme, koji mogu pokvariti ukus domaće rakije od kruške ” Viljamovke “. Zatim svaki plod pažljivo osušite.

Nakon što ih pažljivo osušite, kruške odložite na period od dve do četiri nedelje. To je vreme kada treba da se stvori još veći procenat šećera u voću, koje bi trebalo da potpuno omekša za to vreme. Sada treba posebno da vodite računa da meso kruške ne sme da bude braon, ni u kom slučaju.

Nakon ovoga nastupa takozvana faza ” muljanja plodova “. Međutim, ukoliko su kruške dovoljno odležale one su same otpustile dovoljno soka, pa neće biti neophodno da je obavite. Ukoliko vam se prilikom stavljanja krušaka u vreonik učini da je masa koju ste dobili prilično gusta, možete slobodno dodati vode, ali ne preterujte u količini, kako ne biste dobili razvodnjenu rakiju. Valjalo bi da voda koju dodajete bude više topla, nego hladna.

Da bi došlo do alkoholnog vrenja neophodno je da se podesi da temperatura bude između 16 i 18 stepeni Celzijusove skale. Takođe, preporučljivo je podešavanje kiselosti pre nego što započne vrenje ili odmah kada počne. Poželjno je da kiselost bude između 3,2 i 3,6. Pridržavajte se svakako upustva proizvođača, jer ne znamo koje ćete sredstvo za kiselost koristiti.

Vrsni poznavaoci pripreme domaće rakije od kruške ” Viljamovke ” preporučuju i upotrebu specijalnih, enzimskih preparata, pomoću kojih tokom alkoholnog vrenja dolazi do brže razgradnje pektina. Takođe, za alkoholno vrenje ove rakije se preporučuje isključivo selekcionisana kultura kvasca, a najbolje je da se raspitate kod nekoga ko već godinama priprema domaću rakiju od kruške ” Viljamovke ” koju kulturu bi vam preporučio.

Da biste znali kada je alkoholno vrenje završeno, potrebno je da ga izmerite i to saharimetrom po Platou. Vrednost između 2 i 4 masena % znači da je završeno.

Kako se peče domaća rakija od kruške viljamovke?

Kada utvrdite da je alkoholno vrenje domaće rakije od kruške završeno, potrebno je da pristupite što pre pečenju rakije, to jest destilaciji. ” Viljamovka ” je vrlo specifična po tome što brzo gubi aromu, ukoliko se u najkraćem mogućem roku ne obavi pečenja.

Kod destilacije, odnosno pečenja domaće rakije od kruške treba biti naročito pažljiv. Pa čim koncentracija alkohola ima vrednost nižu od 55% treba početi sa isprobavanjem uzoraka, kako biste utvrdili da li dolazi do promene ukusa. Čim utvrdite da se ukus rakije od kruške menja, treba prekinuti proces pečenja.

Nakon toga bi trebalo pristupiti procesu filtracije, jer često domaća rakija od kruške ” Viljamovke ” ima mutni tačog, koji se ovim procesom može odstraniti. Rakiju odhladite na teemperaturu između 5 i 8 stepeni Celzijusove skale, pa pristupite procesu filtracije.
Treba imati na umu da je domaća rakija od kruške ” Viljamovke ” osetljiva na toplotu, hladnoću, kiseonih i svetlost, pa se preporučuje čuvanje na tamnim, zatvorenim mestima, čija temperatura nije ispod 15 stepeni. Jer kada se čuva na temperaturi nižoj od 5 stepeni, u domaćoj rakiji od kruške dolazi do izdvajanja eteričnih ulja i određenih aroma, pa se menja i njen ukus.

A ako želite da pripremite domaću rakiju od kruške ” Viljamovke ” u, da tako kažem kućnoj varijanti, pronašli smo za vas recept i za to. Naravno, neće biti istog ukusa kao prava domaća rakija od kruške, ali ćete sigurn ouživati u njenom ukusu.

Za pripremu domaće rakije od kruške ” Viljamovke ” na ovaj način biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg zrelih krušaka ” Viljamovki “
  • 1 kg šećera
  • 1 l domaće rakije prepečenice od kruške

Recept za domaću rakiju od kruške ( kruškovača )

  1. Kruške oprati i iseći na tanje komadiće, pa poređati na poslužavnik, recimo i prekriti gazom. Ovako pripremljene kruške treba sušiti na suncu oko 15 dana.
  2. Kada se osuše, možete ih iseći na malo sitnije komade i poređati u tegle ili flaše.
  3. Zatim preko njih pospite šećer ( približno ista količina na svaku posudu ) i sve nalijte rakijom.
  4. Flaše ili tegle zatvorite i ostavite da stoje na toplom oko mesec dana.
  5. Po želji, kruškovaču procedite i ostavite na tamnom mestu do konzumiranja.
Tags: , , , , , ,