Recept za gusti sok od šljiva

Sok od šljiva

Njena lekovitost je poznata već vekovima. A alkoholni napita spravljen od plodova šljive se smatra nacionalnim pićem u našoj zemlji. Reč je naravno o domaćoj rakiji od šljive, poznatoj kao šljivovica.

Poznato je da je plod šljive izuzetno sredstvo za poboljšanje probave, ali njen celokupan potitivan uticaj na zdravlje čoveka je zaista veliki. Od šljive se spravljaju razne vrste kolača, a u vidu džemova, kompota, sokova i drugih specijaliteta se ostavlja za zimnicu, pa je moguće uživati u njenom ukusu gotovo tokom cele godine.

Kako pokazuju istraživanja, u šljivi je prisutan visok stepen kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a obiluje i vitaminom C.

Na području Srbije se gaji veliki broj različitih sorti takozvane domaće šljive, a među najpoznatijim su: ” Madžarka “, ” Belošljiva “, ” Drenovka ” ( poznata i kao ” Crnošljiva ” ), te ” Požegača ” i mnoge druge.

Recept koji smo izdvojili za vas da vidite kako se pravi domaći gusti sok od šljiva za zimu je dat u osnovnoj količini, to jest mera je za jedan kilogram voća. Vi ćete ga naravno povećavati u skladu sa vašim potrebama. Iako je u receptu navedeno 4 litre vode, ukoliko želite da vaš sok bude jači, možete umanjiti količinu. Samo vodite računa da umanjite i količinu šećera i limunske kiseline.

Ako želite da pripremite gusti domaći sok od šljiva za zimnicu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1 kg zrelih šljiva ( ali ne prezrelih, jer mogu da pokvare sok )
 • 200 gr šećera
 • 2 ravne kafene kašičice limuntursa
 • 4 l vode

Kako napraviti gusti domaći sok od šljiva za zimnicu?

 1. Uzevši u obzir da šljive usitnjavate u blenderu, nije potrebno da ih ljuštite. Barem ih ja nisam ljuštila, a sok je ispao sjajan. Naravno, ako imate naročitu želju da ih ljuštite, to jest ukoliko vam smeta kožica, onda ih ljuštite, ali napominjem da nije neophodno. Dakle povadite koštice iz voća i nalijte šljive sa 2 litra vode.
 2. Kuvajte voće na tišoj vatri dok ne omekša.
 3. Zatim ih izmiksajte u blenderu, dok ne dobijete kompaktnu kašu.
 4. Procedite voće. Najbolje je da to uradite kroz gazu, mada možete i kroz cediljku.
 5. Nakon toga, u veću posudu sipajte dobijenu smesu i pomešajte sa šećerom, limuntusom i dodajte ostatak vode. Napominjem da vodu u kojoj ste kuvali šljive ne treba da prosipate, već dodate na kraju. Sve dobro promešajte dok se šećer potpuno ne rastopi, pa sipajte u prhodno pripremljene flaše.
 6. Flaše dobro zatvorite, a najbolje prvo komadićem celofana, pa zatvaračem i pasterizujte ih, ukoliko želite da ih ostavite za zimu.
 7. Pasterizacija gustog domaćeg soka od šljiva je vrlo jednostavna. U dublju šerpu poređajte sve flaše, a na dno šerpe stavite pamučnu krpu. Nalijte vodom otprilike do malo ispog vrha flaše iostavite da tišoj vatri da provri. Preporučljivo je i da između flaša stavite pamučne krpe, kako biste izbegli da se flaše dodiruju, jer može da se dogodi da napuknu. Zatim, čim voda provri, izvadite flaše, obrišite ih i prekrijte ćebetom. Ovako pripremljene flaše ostavite da se polako same hlade. Kada se potpuno ohlade odložite ih na hladno i tamno mesto.
Tags: , , , , , , , , , ,