Recept za kompot od šljiva

Kompot od šljiva

Znate li da postoji odlično, a prirodno sredstvo za mršavljenje, koje mi pri tom ne koristimo često? Pored toga, ovo je izvrstan specijalitet za zimu. Možda će vam zvučati smešno i čudno u isti mah, ali reč je o najobičnijem kompotu. Domaći kompot od šljiva je dobar za zdravlje, a njegova lekovitost je potvrđena u mnogo slučajeva.

Dokazano je dobro sredstvo protiv zatvora, a naročito ukoliko se priprema kompot od suvih šljiva. Inače, pored toga što domaći kompot od šljiva izuzetno dobro reguliše probavu, posredno je odlično sredstvo za mršavljenje.

Uz sve navedeno, recept za pripremu domaćeg kompota od šljiva je izuzetno jednostavan. Njegova priprema je brza i laka, a uz to je potpuno prirodan, jer se priprema bez konzervansa. Mera koju možete videti u našem receptu je data za osnovnu količinu od kilogram voća, a vi ćete je naravno povećavati u skladu sa vašim potrebama. Imajte na umu da se od ove osnovne količine od jednog kilograma uglavnom dobiju dve tegle kompota ( od 750 ml ).

Zato ako želite da pripremite domaći kompot od šljiva za zimu biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 250 gr šećera

Recept za domaći kompot od šljiva bez konzervansa

  1. Voće dobro operite. Pa poređajte u tegle koje ste prethodno pripremili. Vodite računa da voće ne treba da bude posebno nabijeno u teglama, ali ne treba da ima ni previše prostora.
  2. U međuvremenu, skuvajte sirup za prelivanje domaćeg kompota od šljiva. Kao što je i priprema kompota jednostavna, tako je i priprema sirupa. Pomešajte pola litre vode i 250 gr šećera, pa stavite na ringlu da proključa. Ostavite ga da se ohladi.
  3. Dobijenim sirupom prelijte voće u teglama, pa ih dobro zatvorite. Najbolje prvo celofanom, pa zatvaračem.
  4. Zatim pristupite sterilizaciji. Poređajte tegle u veću šerpu, na čije ste dno stavili pamučnu krpu. Zatim nalijte vodom do grla tegle, pa stavite na ringlu umerene jačine da voda proključa. Od trenutka kada voda proključa, ostavite da viruska, na vrlo tihoj vatri 10 – 15 minuta. Takođe, bilo bi dobro da između tegli stavite pamučnu krpu, kako se ne bi dodirivale, jer može da se dogodi da tegle napuknu.
  5. Kada završite proces sterilizacije tegli, odmah ih izvadite i ostavite da se same potpuno ohlade. Nakon toga ih odložite na tamno i hladno mesto za zimu.
Tags: , , , , , , , , , ,