Recept za domaće slatko od kupina

Slatko od kupina

Ne znam da li je i vama, ali meni je prva asocijacija na detinjstvo domaće slatko od kupina, koje je pripremala moja baka. Sećam se kako sam jedva čekala da se malo prohladi da mogu odmah da ga jedem, a onda je sledila ona čuvena rečenica koju mi je upućivala moja baka sa blagim prekorom, ali skrivenim zadovoljstvom što uživam u ovoj poslastici: ” Nije ti to pasulj, pa da jedeš toliko! ”

I neverovatno zvuči, ali je tako, koliko god se trudila da skuvam dobro domaće slatko od kupina, nisam uspevala da postignem onaj isti ukus koje je imalo slatko od kupina koje je nekada pripremala moja baka. I mislim da nije recept problem, jer ga već godinama pripremam prema receptu koji mi je ona dala, pre mislim da je stvar u ljubavi koju je ona ulagala prvo u branje kupina, a zatim i njihovu pripremu. Ona ih nije kupovala, kao ja na pijaci, već je svaki plod pažljivo birala u šumici, koja se nalazila u neposrednoj blizini kuće.

I kad god sam je, nekada pitala kako se sprema domaće slatko od kupina, uvek mi je je govorila da je priprema vrlo laka. A kad bi samo znala koliko sam se namučila kada sam prvi put pripremala ovo slatko, sigurno bi se smejala.

Recept moje bake koji možete da pročitate u nastavku teksta je definitivno isproban i za mene je najbolji. A vi odlučite sami da li ćete domaće slatko od kupina pripremati prema njenom receptu ili na neki drugi način, jer kai i za većinu jela, tako i za pripremu domaćeg slatka od kupina postoji veliki broj različitih načina spremanja.

Za spremanje domaćeg slatka od kupina biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg zdravih plodova kupina
  • 1,25 kg šećera

Kako napraviti domaće slatko od kupina?

  1. Prvo dobro proberite voće. Važno je da svaki plod bude zdrav. Zatim ih operite i ostavite u velikoj cediljki da se dobro ocede.
  2. Dobro je da se domaće slatko od kupina kuva u velikoj šerpi, jer se brže skuva. Sad poređajte red opranih kupina na dno šerpe, pa ih pospite šećerom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne utrošite sve kupine i sav šećer.
  3. Voće pripremljeno na ovaj način ostavite da odstoji oko 12 sati. Ne zaboravite da šerpu prekrijete platnenom krpom ili pelenom.
  4. Zatim, dodajte 250 ml vode ( 1 čaša ) i stavite šerpu na vatri srednje jačine ( ni previše jaka ni previše slaba ).
  5. Kao i kod ostalih vrsta slatka, tako je i kod domaćeg slatka od kupina potrebno skidati penu. Neko to radi sve vreme kuvanja, a moja baka je radila na kraju kada je slatko već skuvano.
  6. Skuvano domaće slatko od kupina sklonite sa ringle, pa prekrijte mokrom platnenom krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
  7. Tek kada se potpuno ohladi sipajte ga u pripremljene, sterilisane tegle i zatvorite. Najbolje je da ga prvo povežete celofanom, pa tek onda stavite poklopac.
  8. Ovako pripremljeno domaće slatko od kupina ostavite na tamno i hladno mesto za zimu.
Tags: , , , , , ,