Recept za domaći džem od kupina

Džem od kupina

Jedna od omiljenih poslastica mi je svakako slatko od kupina. Ali moram da priznam da od kada sam probala domaći džem od kupina koji je pripremila moja prijateljica, počela sam da se dvoumim šta mi je draže. Šalu na stranu, ovaj džem ima vrlo specifičan ukus. Nije naročito sladak, a osvežava.

Ne znam zašto, recept po kome sprema moja prijateljica, a koji ću i ja isprobati ove godine navodi samo kilogram šećera na 4 kilograma kupina. A uzevši u obzir da i ja i moji ukućani spadamo u velike ljubitelje slatkiša, sve mi se čini da ću ja povećati količinu šećera.

Ono što daje poseban gušt pripremi ovog džema jeste što kupine možete nabrati i sami ako želite. Međutim, ako nemate vremena, a ni želje da to uradite sami, uvek možete da prošetate do pijace i jednostavno kupite ovo voće.

Sama priprema domaćeg džema od kupina je vrlo jednostavna, u šta se možete i uveriti ukoliko pročitate recept u nastavku teksta.

I da napomenem još jednom, recept sam dobila od prijateljice, nisam ga lično isprobala, ali sam probala njen džem i mogu vam reći da je fanstastičan.

Ukoliko želite da pripremate domaći džem od kupina i ostavite ga za zimu biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg belog kristal šećera
  • 4 kg svežih kupina

Kako napraviti domaći džem od kupina?

  1. Prvo dobro proberite voće, jer je vrlo važno da voće za pripremu domaćeg džema od kupina bude zdravo, kako vam ne bi propala zimnica. Nakon toga kupine dobro operite u nekoliko voda i ostavite ih da se ocede. Zatim ih propasirajte. Možete i u blenderu, a možete i pomoću viljuške, gnječilice za krompir ili, pak rukama.
  2. Dodajte svu količinu šećera i dobro izmešajte.
  3. Kuvajte džem na tišoj vatri, uz neprekidno mešanje.
  4. Kada džem postane gušći, prevucite drvenom varjačom po dnu šerpe i ako ostaje trag, znači da je džem gotov. Vodite računa da ga ne prekuvate.
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, pa u zagrejane tegle sipajte pripremljen domaći džem od kupina. Zatim tegle poređajte u zagrejanu rernu, ali ih nemojte zatvarati, jer je potrebno da se džem u teglama zapeče, to jest da se uhvati fina korica po vrhu. Nakon toga, isključite rernu i ostavite džem da se hladi u njoj. Tek kada se potpuno ohladi možete ga zatvoriti i to najpre najlonom, pa zatvaračem i odložiti ga na tamno i hladno mesto.
Tags: , , , ,