Recept za kompot od kajsija

Kompot od kajsija

Kao i za ostalo voće i povrće koje se ostavlja za zimnicu, tako i za pripremu domaćeg kompota od kajsija postoji više recepata. U nastavku teksta možete ročitati recept prema kome ja već godinama pripremam domaći kompot od kajsija bez konzervansa. Ono što je posebno dobro kod pripreme domaćeg kompota na ovaj način što se izuzetno brzo sprema.

U principu možete da čistite voće dok se kuva sirup kojim ćete preliti voće, pa tako još više uštedite vreme tokom pripreme. A ono što je najlepše kod ovog kompota, jeste što je potpuno prirodan, bez konzervansa ili drugih dodataka. Samo voće, šećer i voda. Tako da ga mogu jeste i najmlađi jer je potpuno prirodan.

Uz to, ovako pripremljen domaći kompot od kajsija bez konzervansa možete koristiti i za pripremu različitih poslastica tokom zime. A ukoliko brinete za kalorije, možete jednostavno smanjiti količinu šećera ili koristiti smeđi umesto belog kristal šećera.

Takođe, pasterizacija ovog kompota je vrlo jednostavna. Jedino što je preporučljivo čuvati ga u frižideru, uzevši u obzir da je bez konzervansa.

Ukoliko želite da pripremate domaći kompot od kajsija bez konzervansa biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg belog kristal šećera
  • 2 litra vode
  • 2 kg voća

Naravno, ovo je osnovna mera, koju možete povećavati ili smanjivati u skladu sa vašim potrebama.

Kako napraviti domaći kompot od kajsija bez konzervansa?

  1. Voće možete oljuštiti, ali i ne morate. Izvadite koštice i isecite na polovine, pa ih pažljivo poređajte u pripremljene tegle.
  2. Skuvajte sirup za prelivanje tako što ćete pomešati kilogram šećera i 2 litra vode, pa pustite da proključa na tišoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
  3. Ovako pripremljenim sirupom, dok je još topao prelijte voće i zatvorite tegle. Čak i ako imate hermetičke poklopce zategle, preporučljivo je da ih prvo povežete celofanom pa tek onda zatvorite.
  4. Sada sledi pasterizacija domaćeg kompota od kajsija, a ona je kao što sam već rekla vrlo jednostavna. Na dno veće šerpe stavite platnenu krpu, pa u šerpu poređajte sve tegle. Takođe, dobro je da i između tegli stavite platnene krpe kako se ne bi dodirivale, jer može da se dogodi da puknu. Zatim nalijte vodom do grla tegle ( malo ispod poklopca ) i stavite na tihu vatru da provri. od trenutka kada voda provri, trebalo bi da virucka na tihoj vatri 15 – 20 minuta. Nakon toga odmah izvadite tegle i ostavite da se postepeno ohlade. Kada se potpuno ohlade odložite pripremljenu zimnicu na hladno mesto ( najbolje u frižider ).
Tags: , , , , , , ,