Recept za domaći sok od kajsija

Sok od kajsija

Većina mališana nije neki ljubitelj soka od kajsija, verovatno zato što malo kisi. Ali, uvek umesto šećera možete na primer ubaciti koju šargarepu i tako im dati nešto što je izuzetno zdravo.

U principu, kao i svaki drugi domaći sok, tako je i sok od kajsija mnogo zdravije piti svež i bez konzervansa. Zato ga mnogi ostavljau za zimu, upravo na ovaj način, bez konzervansa.

Nekada je ostavljanje voća i povrća za zimu bilo mnogo dugotrajniji proces, jer se voće mlemo, najčešće u mašini za mlevenje mesa. Ali, danas je ovaj proces znatno jednostavniji zahvaljujući različitim vrstama elektronskih aparata, od kojih se sokovnik pokazao najkorisnijim u ove svrhe. Ako želite da pripremite bistri sok od kajsije za zimu, najbolje je da voće meljete upravo u sokovniku. Mada se meni lično mnogo više dopada gusti sok od kajsije, ali znam da dečica mnogo više vole kada u soku ne osete komadiće voća, zato je ovo mnogo bolja varijanta za pripremu zimnice ako želite da je mališani konzumiraju.

U nastavku teksta možete pročitati kako da pripremite domaći sok od kajsija bez konzervansa. uzevši u obzir da je reč o gustom soku od kajsija, imajte na umu da ako želite da pripremite bistri sok, samo umesto mlevenja voća u mašini za mlevenje mesa, jednostavno ga iscedite u sokovniku. Sve ostalo bi trebalo da radite kao što je navedeno u receptu, bez obzira da li je reč o gustom ili bistrom soku od kajsije koji ostavljate za zimu.

Ukoliko želite da ostavite dok od kajsije za zimu a da to bude bez kuvanja, onda je najbolje da jednostavno iscedite kajsije na sokovnik i da taj sok zaledite. Barem sam ja tako radila kada je moje dete bilo malo. Onda sam tako pripremljen sok od kajsije, bez šećeća i bez konzervansa jednostavno sipala u pripremljene plastične flašice od pola litra i stavljala ih u zamrzivač. Kasnije jednostavno izvadim flašicu i ostavim je preko noći da se otopi. Tako je moje dete i tokom zime uživalo u ukusu ovog soka. Za pripremu soka od kajsija za zimu biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • oko 5 kg očišćenog voća ( iz koga su odstranjene koštice )
  • oko 500 ml šećera ( a po želji može i više )
  • oko 3 litra vode

Možda će vam zvučati čudno ovaj recept, jer nema tačnih mera, ali sve zavisi od tačne količine voća.

Kako napraviti kašasti gusti sok od kajsija za zimu?

Sam postupak spremanja ovog soka za zimu uopšte nije komplikovan. Jedino što ćeva oduzeti vreme jeste čišćenje voća.

  1. Prvo, dakle očistite voće i izvadite koštice-
  2. Zatim dodati šećer i vodu, pa ostaviti na hladnom mestu preko noći da odstoji. Najsigurnije je u frižideru. Barem tako ja radim.
  3. Odmah sutradan staviti voće da prokuva i pusti 2 – 3 ključa, to jest da virucka par minuta.
  4. U međuvremenu sterilisati flaše u rerni, pa u vrele flaše sipati vreo sok. Zatim flaše zatvoriti prvo celofanom pa čepom, pa ih sve zajedno pokriti ćebetom i ostaviti ih da se postepeno hlade.
  5. Kada se flaše potpuno ohlade, odložiti pripremljenu zimnicu na tamno mesto.
Tags: , , , , , , , , , , ,