Recept za slatko od kajsija

Slatko od kajsija

Iako se domaće slatko od kajsija sprema pomoću krečne vode, što iziskuje malo umeća, ali i veliki utrošak vremena, ne postoji nijedno drugo slatko koje se može porediti sa njim. Zato ga mnoge domaćice vrlo rado pripremaju.

Moram priznati da sam i ja iz istog razloga izbegavala da spremam ovo vrlo ukusno slatko i onda od kad sam prvi put probala da ga napravim, najčešće samo njega i spremam za zimnicu. Prvo zato što je mnogo lako očistiti voće, jer je krupno, a uz to uopšte nije komplikovano za kuvanje.

Što se krečne vode tiče, shvatila sam da nije nikakav problem spremiti je, jedino što sam u mom mestu malo teže pronašla negašeni kreč, od koga se priprema krečna voda za domaće slatko od kajsija.

Kao i za gotov svako drugo jelo ili zimnicu, tako i za domaće slatko od kajsija svako od nas ima recept po kome se sprema.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je recept po kome ja već godinama spremam domaće slatko od kajsija. A na vama je da odlučite da li ćete spremati po njemu ili ne.

Za spremanje domaćeg slatka od kajsija biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 2 kg kajsija
 • 2,5 kg šećera
 • 2 limuna
 • manji komad negašenog kreča

Kako se pravi domaće slatko od kajsija?

 1. Prvo pripremite krečnu vodu na sledeći način: komad negašenog kreča rastvorite u velikom sudu punom vode, pa stavite na ringlu da provri. Kada provri, promešajte sve drvenom varjačom i nakon toga ostavite da se slegne, kako bi se rastvor izbistrio.
 2. U međuvremenu, dok krečna voda ne proključa, pripremajte voće. Za domaće slatko od kajsija je potrebno oljuštiti voće i pažljivo povaditi koštice. Neko voli cele plodove, ali ja uvek stavljam samo polovine. Stvar izbora.
 3. Pripremljeno voće stavite u dublju šerpu ili činiju i prelijte pripremljenom krečnom vodom. Ostavite da odstoji oko sat vremena.
 4. Nakon toga je neophodno jako dobro isprati voće. Ja ga perem u 6 – 7 voda.
 5. Oprano voće poeđajte na dno šerpe u kojoj ćete kuvati domaće slatko od kajsija. Preko kajsija nacedite malo limunovog soka, pa pospite šećerom. Tako radite dok ne potrošite svu količinu i voća, i limuna i šećera. Zatim ovako pripremljeno voće sotavite da stoji preko noći i nemojte poklapati šerpu, več je prekrijte samo platnenom krpom.
 6. Sutradan u voće dodajte samo 250 ml vode ( 1 čaša ) i stavite na tihu vatru da se polako kuva. Kada se šećer istopi, pojačajte vatru, ali vodite računa da ne bude prejaka.
 7. Kao i svako drugo slatko, tako je i domaće slatko od kajsija gotovo kada kapi od soka teško padaju sa kašike il ivarjače- A postoji i drugi način da vidite da li je neko slatko kuvano: jednostavno sipajte kašičicu soca na tacnicu i sačekajte desetak sekundi. Zatim prevucite kašičicom i ako ostaje trag, znači da je dobro skuvano.
 8. Domaće slatko od kajsija sada sklonite sa ringle, obavezno skinite penu i prekrijte ga vlažnom platnenom krpom i ostavite ga da se ohladi.
 9. Kada se slatko potpuno ohladi sipajte ga u pripremljene, sterilisane tegle i povežite celofanom.
Tags: , , ,