Recept za domaći pekmez od kajsija

Pekmez od kajsija

Evo i lepih vesti za sve domaćice…Znate da je moguće da pripremite domaći pekmez od kajsija bez konzervansa, a da pri tom ne potrošite mnogo ni vremena ni truda? E, pa srećom, domaći pekmez od kajsija je jedan od onih koji se vrlo brzo i lako sprema, za razliku od, recimo domaćeg slatka od kajsija za čiju je pripremu potrebno mnogo više truda i vremena. Pri tom, domaći pekmez od kajsija se sprema bez konzervansa, a jedino što vam je potrebno osim voća i šećera jeste malo ruma.

Da li treba da pomenem i da se voće za pripremu domaćeg pekmeza od kajsija ne ljušti, već se samo odstrane koštice i ništa više ne morate da radite oko njega.

Kao i za sve ostale recepte voća ili povrća koje se ostavlja za zimu, tako i za domaći pekmez od kajsija postoji veliki broj recepata. Zato napominjem da je recept koji možete da pročitate u nastavku teksta onaj po kome ja pripremam ovu zimnicu. Nadam se da će vam se svideti, jer uopšte nije komplikovan za pripremu u šta možete i sami da se uverite.

Za pripremu domaćeg pekmeza od kajsija bez konzervansa biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 2 kg kajsija
  • 1, 5 kg šećera
  • 2 supene kašike ruma

Kako se pravi domaći pekmez od kajsija bez konzervansa?

  1. Kao što sam veće rekla, potrebno je da kajsije samo dobro operete i odstranite im koštice. Neke domaćice prilikom pripreme domaćeg pekmeza od kajsija bez konzervansa ostavljaju cele plodove, a ja ipak volim da bude manje komadića, pa obavezno svaku voćku prerežem na pola. Vi uradite onako kako se vama više dopada, jer je u principu potpuno svejedno. Samo što ako ostavite celo voće može da se desi da u pekmezu bude krupnijih komada.
  2. Pripremljeno voće stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez, pa pospite šećerom i rumom i ostavite da odstoji preko oći. Šerpu nemojte poklapati, već je prekrijte samo platnenom krpom.
  3. Sutradan je stavite na jaču vatru, vodeći računa da ne vude prejaka i kuvajte pekmez oko 20 minuta. Tokom kuvanja je neophodno da često mešate pekmez. Nakon 20 minuta kuvanja, sklonite šerpu sa ringle pa pažljivo drvenom varjačom mešajte domaći pekmez od kajsija još 15 – ak minuta.
  4. Dok se pekmez kuva, vi pripremite tegle, tako što ćete ih sterilisati u rerni, jer je potrebno da pekmez dok je još vruć sipate u tople tegle.
  5. Kada je domaći pekmez od kajsija gotov sipajte ga u pripremljene tegle, ali ih nemojte odmah zatvarati. Pustite da se sadržaj ohladi, pa tek onda zatvorite tegle i odložite ih na tamno i hladno mesto za zimu.
Tags: , , , , , , ,