Domaći sirup od zove

Ovaj moćni napitak, pravila nam je majka u detinjstvu, a sada njime ja obradujem svoje mališane, koji sok od zove obožavaju, pa sam iz tog razloga rešila da sa vama podelim recept koji će nas vratiti u detinjstvo, a ujedno i osvežiti ceo naš organizam.

Sirup od zove je pre svega jedno veoma zdravo piće koje bismo trebali da pijemo iz više razloga. Fantastično je osvežavajući u letnjim danima. To je jedan od razloga, a mnoštvo drugih razloga tiče se našeg zdravlja. Sok od zove napravljen u kućnoj atmosferi , bez konzervansa i bez šećera daleko je zdraviji od bilo kog kupovnog soka.

On će nam pomoći da spustimo telesnu temperaturu i veoma je dobar u borbi sa gripom i raznim virozama. Isto tako zova pozitivno utiče na bolove u kostima i leđima. Još jedna bitna stvar je da će nam ovaj napitak pomoći i u izbacivanju mnogih toksina iz organizma i poboljšati sam rad bubrega.

Domaći sok od zove pravi se sa medom i limunom, a to je nepogrešiva kombinacija kada su vitamini u pitanju. Veoma je jednostavan za pripremu, ne zahteva nikakav preterani trud, a neće nam oduzeti ni mnogo vremena. Sve što nam je potrebno je malo avanturističkog duha, da naberemo zovu i dobro raspoloženje.zova

Potrebni sastojci za pravljenje domaćeg sirupa od zove

  • 50 svežih cvetova zove
  • 4 l vode
  • 4 limuna
  • 1 kg meda

Kako napraviti domaći sirup od zove

Pošto smo nabrali sveže cvetove zove, potrebno je da ih dobro protresemo, kako bismo bili sigurni da smo se otarasili bubica i prašine sa njih. Zovu je potrebno da beremo minimum 5 dana posle poslednje kiše koja je padala.

Cvetove prelijemo vodom, tačnije sa 4 l vode i ostavimo tako da odstoje preliveni 24 sata. Nakon tog vremena iscedimo ih. Najbolje je za to koristiti jednu terta pelenu pamučnu ukoliko je imate. I vodu koju smo dobili ceđenjem sipamo 1 kg meda i stavimo na vatru da se kuva.

Proceđenu vodu i med potrebno je pustiti da provri i nakon toga ostaviti je da se kuva još 5 minuta. U toku kuvanja potrebno je često mešati kako bi se sav med lepo rastopio. Kada smo gotovi sa kuvanjem i sklonimo šerpu sa vatre, dodajemo sok od 4 limuna koje smo iscedili pre toga.

Nema potrebe da čekamo da se sok skroz ohladi, več odmah dok je topao presipamo ga u flaše i hermetički ih zatvorimo. Sirup od zove potrebno je čuvati na nekom hladnom i mračnom mestu.

Kada budete želeli da uživate u ovom neverovatno dobrom soku, potrebno je da sipate jednu trećinu čaše sirupa od zove, a ostale dve trećine čine voda koju ćete dodati. Promešajte i pustite da vas vaš domaći sok od zove povede u jednu osvežavajuću plovidbu.

Tags: , , , , , , ,