Sok od drenjina

U srpskom narodu je nekada bio običaj da na Uskršnje jutro, uz tri gutljaja vina svako od ukućana uzme i tri zrnca drena. A tada bi ga domaćica kuće lupkala grančicom drena po glavi i govorila: ” Zdrav kao dren, rumen kao vino! ” i verovalo se da taj obred pomaže očuvanju zdravlja tokom godine, a naročito se vodilo računa da deca popiju dren. Danas se, nažalost taj običaj u mnogim mestima gubi. Ali ono što je ostalo jeste poznata lekovitost drena, pa se često priprema zimnica u vidu soka od drenjina, džema ili kompota.

Da za to postoji dobar razlog dokaz je i to što se dren, to jest njegov plod poznat kao drenjina već vekovima koristi i kao lek. Iako se dren mahom koristi za bolje zdravlje, postoje delovi Bosne i Hercegovine, Albanije, ali i naše zemlje gde se priprema vrlo ukusna domaća rakija od drena.

Da ne bi bilo zabune, dren raste i na području drugih zemalja, naravno. Tako se, recimo ova biljka tokom vrelih letnjih meseci na području pojedinih zemalja, a naročito Turske i Irana jede i to, verovali ili ne sa solju. Na području Jermenije i Azerbejdžana se ne pravi sok od drenjina, već izuzetno ukusna votka. Na području Bosne i Hercegovine, pored pomenute rakije od drenjina se pripema posebna vrsta osvežavajućeg, hladnog napitka, koji svi vrlo rado konzumiraju.

Koliko je domaći gusti sok od drenjina dobar za zdravlje?

Već vekovima je poznata lekovitost ove biljke na zdravlje čoveka. Danas se, međutim zna da je naročito gusti sok od drenjina koji se ostavlja kao zimnica izuzetno dobar za zdravlje, jer sadrži dosta materija koje povoljno utiču na crevnu floru. Reč je o takozvanim taninima i pektinima, koji su odlični kao lek protiv dijareje, ali i drugih oboljenja organa za varenje.

Iako se najčešće kao zimnica sprema domaći gusti sok od drenjina, u nekim domaćinstvima naše zemlje se još uvek sprema i džem i kompot od drenjina, ali i čaj.

Kako se pravi gusti domaći sok od drenjina?

Recept za spremanje ovog soka je vrlo jednostavan, kao što i sami možete videt u nastavku teksta. Naravno, kao i za većinu ostalih koji se ostavljaju kao zimnica tako i za gusti domaći sok od drenjina postoji mnogo načina pripreme. Ali recept koji smo pripremili za vas je, što bi se reklo proveren.

Ako i vi želite da ispobate ovaj recept, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4 kg drenjina
  • oko 5 kg šećera
  • 6 kesica limuntusa
  • 4 l vode

Sad sledi iznenađenje, jer kada budete videli kako se pravi gusti domaći sok od drenjina, biće vam jasno zašto smo rekli da je recept izuzetno jednostavan. Dovoljno je da pratite sledeće korake, pa ćete se i sami u to uveriti:

  1. Operite drenjine. Zatim stavite u dublju posudu, najbolje lonac, nalijte vodom i stavite na ringlu da provre.
  2. Drenjine kuvajte sve dok plod ne postane beo. Zatim procedite voće. Najbolje kroz cediljku.
  3. Izmerite koliko ste dobili tečnosti, pa dodajte toliko šećera i sve dobro promešajte. Zatim dodajte i limuntus i mešajte sve dok se dobro ne rastvori.
  4. Ubacite flaše u rernu kako biste ih sterilisali, a sok vratite ponovo na ringlu i ostavite ga da provri.
  5. Kad gusti domaći dok od drenjina provri, dok je još topao sipajte ga u pripremljene, sterilisane flaše, pa ih zatvorite prvo celofanom, a onda zatvaračem. Prekrijte flaše nekim ćebetom ili debelim, vunenim prslukom, pa ih ostavite da se ohlade. Kada se sok od drenjina ohladi, odložite flaše na hladno i mračno mesto.

Domaći gusti sok od drenjina se pije razblažen sa vodom u meri koja vama odgovara. Ja obično stavljam jednu trećinu čaše soka, a dve trećine vode.

Tags: , , , , , , , ,