Slatko od jabuka

Recept za slatko od jabuka

Pretpostavljam da ste čuli za onu izreku: ” Jedna jabuka na dan, drži doktora van. ” Razlog za nastanak te izreke sigurno je u tome što plod jedne jabuke sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranljivih sastojaka. U plodu jabuke, pored pektina i organske kiseline se nalazi i visok sadržaj vitamina: A, B i C, te se iz tog razloga i preporučuje za svakodnevno konzumiranje. Koliko su do sada pokazala sprovedena istraživanja, jabuka se pokazala izuzetno korisnom za čišćenje organizma, ali i za otklanjanje umora, regulisanje visokog krvnog pritiska, te migrene, raznih stomačnih problema i mnogih drugih neprijatnosti koje čoveka mogu da zadese.

Naravno, uvek je najpreporučljivije jesti sveže plodove, ali kako jabuka nema tokom cele godine, ona se često ostavlja i za zimu. Tako je moguće da vaša zimnica bude obogaćenima specijalitetima, kao što su: džem od jabuka, slatko od jabuka ili, pak kompot od jabuka, u kome naročito uživaju mališani. A za pripremu bilo kog od ovih specijaliteta neće vam biti potrebno naročito mnogo vremena ili truda.

U nastavku našeg teksta možete pročitati kako se pravi slatko od jabuka na najlakši i najbrži mogući način. Recept je vrlo jednostavan, a u to ćete se i sami uveriti. Uz to, od sastojaka vam, pored jabuka i šećera, treba samo još limun i ništa više. Količina koja je data je osnovna, a vi možete modifikovati recept u skladu sa svojim potrebama, te navedene količine proporcionalno smanjivati ili povećavati, a u skladu sa vašim potrebama. Svakako i za slatko od jabuka važi isto što i za slatko od bilo koje druge vrste voća, a to je da plodovi moraju biti zdravi, kako vam ne bi propala zimnica. Zato kada čistite jabuke vodite računa da voće ne sme da ima niti jednu tačkicu na sebi.

Ukoliko i vi želite ove godine da vaša zimnica bude bogatija za još jedan specijalitet, slatko od jabuka možete pripremiti prema receptu koji smo za vas pripremili.

Potrebni sastojci:

  • 4 kg jabuka
  • 3 kg šećera
  • 3 limuna

Kako napraviti slatko od jabuka

  1. Jabuke prvo očistite, pa ih isecite na kockice. Bitno je da ti komadi budu srednje veličine, to jest ni previše krupni, ni previše sitni. Limun iscedite, a izrendajte koricu od jednog limuna na sitno rende.
  2. Pomešajte 3 kg šećera sa litrom vode, pa u tu smesu dodajte limunov sok i koricu od limuna koju ste izrendali. Stavite na ringlu da provri.
  3. Kada provri, dodajte pripremljene jabuke i kuvajte ih na tišoj vatri dok ne omekšaju.
  4. Nakon toga, kada jabuke omekšaju sklonite šerpu sa ringle i ostavite koji minut da se masa prohladi, pa vadite jabuke i sipajte ih u pripremljene, sterilisane tegle.
  5. Zatim vratite šerpu na ringlu, na tišu vatru i ostavite sirup da se ukuva dok ne bude gust, kao kada pripremate bilo koje drugo slatko. Kada se sirup ukuva ostavite ga da se prohladi, pa njime prelijte jabuke koje ste poređali u tegle. Kada se slatko od jabuka potpuno ohladi, zatvorite tegle celofanom, pa poklopcem i odložite na tamno mesto.

Foto: www.stvarukusa.rs

Tags: , , , ,