Jabuke u šlafroku – slatkiš našeg detinjstva

Jabuke u šlafroku su stari način da se napravi jedan ukusan i sočan dezert. Sigurno među vama ima onih koje će ovaj recept vratiti u detinjstvo. Ova poslastica su ustvari pohovane jabuke, koje vam možda ne zvuče mnogo primamljivo, ali verujte mi da je ukus neprevaziđen. Zavolećete ih na prvi zalogaj.

Pohovane jabuke mogu se spremati pečene u rerni, što je isto jedan fenomenalan način da se zasladite zdravo i dijetalno. Ukoliko su naše sočne jabuke obućene u haljine od testa, posute sa cimetom odozgo, tu uživanju nema kraja. Verovatno sad mislite kako samo jabuke mogu biti toliko ukusne. Ne verujete mi? Probjte zajedno sa mnom.

Pre nego što počnemo sa odvajanjem namirnica za ovaj slatkiš, da napomenem još samo i da je sama priprema jako jednostavna i pogodna za pravljenje čak i najnovijim početnicima. Takođe još vam mogu reći da vam slatke jabuke neće oduzeti ni mnogo vremena. Pa da počnemo.jubuke u šlafroku

Potrebni sastojci za pripremu jabuka u šlafroku

  • 6 jabuka srednje veličine, oko 1 kg
  • 150 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 2 jaja
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli
  • brašno za umakanje
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje po jabukama

Kako napraviti dobre, stare jabuke u šlafroku

U jednoj činiji najpre ćemo umutiti jaja viljuškom, ne mikserom, a zatim im dodati brašno i prstohvat soli. Zatim ona zahtevaju mešanje sve se ne napravi ujednačena smesa. Nakon toga dolivamo im tečnosti, iz dva tri puta ne odjednom. Kada kažem tečnost mislim naravno na vodu i mleko, mešajući svo vreme, kako bismo izbegli stvaranje grudvica.

Sada ćemo pripremiti naše jabuke. Izvadićemo im sredinu da bi ih očistili od semenki, oljuštimo ih, a zatim ih isečemo na kolutove, od prilike debljine oko 5 mm. U tanjiru pored stavimo brašno, i svaki kolut po malo, ovlaš samo uvaljamo u isto.

U tiganju u kojem nameravamo da ih pržimo zagrejemo ulje. Zatim jabuke umačemo u naprvljeno testo, malo ih zadržimo u vazduhu, kako bi se višak testa ocedio i spuštamo na zarejano ulje. Ovaj postupak najbolje je raditi uz pomoć dve viljuške. Jabuke pržimo po par minuta sa svake strane na umerenoj vatri. Pre nego što stavimo novu turu jabuka na prženje, obavezno dodamo po jednu kašiku ulja.

Kada smo završili, ispržili sve jabuke, pre posluživanja bi trebalo posuti ih šećerom u prahu ili cimetom, zavisi ko šta voli.

Nadam se da sam uspela nekom da dočaram dečije dane, kada nam je pomen jabuka u šlafroku mamio osmeh na lice. Uživajte u ovoj slasnoj poslastici. Prijatno!

Tags: , , , ,