Salata od celera i belog mesa

Salata od celera i belog mesa je jedan veoma zdrav obrok, koji je uvek dobrodošao svačijem organizmu. Kada se zasitimo malo jake hrane i želimo da napravimo nešto zaista lagano i moćno, tada ovaj recept stupa na snagu. On će nas uvesti u tajne odaje zdravih obroka.

Ovo je jelo koje je pre svega toliko jednostavno da ga mogu praviti i oni koji nikada nisu kročili u kuhinju. Jako brzo će se naći na našoj trpezi i odisaće elegancijom i lakoćom. Sprema se sa povrćem i mesom sa raznim prelivima i uvek nam ostavlja mogućnost eksperimentisanja, oduzimanja i dodavanja sastojaka.

Sa salatom od celera jednostavno možete se igrati ukusima i kombinovati baš ono povrće i prelive koje vi volite. Ja ću sada sa vama podeliti način na koji je ja spremam i za koju sam sigurna da je svaki zalogaj bolji od prethodnog. Da počnemo.celer salata

Neophodni sastojci za pravljenje salate od celera i belog mesa

  • 500 g pilećeg mesa bez kostiju
  • 100 g očišćenog korena celera, krupno izrendanog
  • 100 g šargarepe, takođe krupno izrendane
  • 150 g oraha krupno isečenih
  • 1 jabuka, krupna oko 250 g isto rendana
  • 3 tvrdo kuvana jaja, iseckanih na kocke
  • 350 ml kisele pavlake
  • 300 ml majoneza
  • 1 kašičica limunovog soka
  • kuhinjska so
  • svež list od peršuna

Kako se pravi salata od celera i belog mesa

Da bismo napravili našu sočnu salatu potrebno je svaki sastojak prvo pripremiti za nju. Pileće meso obarićemo u slanoj vodi, a nakon toga usitnićeemo ga na končastne komadiće.

Koren celera, jabuka i šargarepa su sledeći na spisku. Njih ćemo dobro oprati, a onda uzeti rende i na najkrupniju stranu sva tri sastojka dobro izrendati.

Orahe kao što smo već napisali iseći ćemo na malo veće komade i pomešati sa prethodnim stvarima koje smo izrendali.

Jaja ćemo staviti u hladnu vodu i pustiti ih da se obare, jer su nam potrebna tvrdo kuvana. Kada se prohlade sitno ćemo ih iseckati na kockice i pridružićemo ih u činiji sa orasima i izrendanim sastojcima. Nakon toga dodajemo i meso koje smo pripremili na početku.

Sve to dobro promešamo i tada stižu majonez i kisela pavlaka, posle čijeg dolaska opet sve dobro promešamo. Posolimo po ukusu, dodajemo peršunov list, još jednom sve dobro promešamo i prelijemo sa kašičicom limunovog soka.

Sve što naša salata od celera još zahteva jeste da se odmori neko vreme u frižideru, kako bi se dobro ohladila pre posluživanja. Dekoraciju ostavljam vašoj mašti to je stvarno proizvoljno, a i nije neophodno. Mi smo je poslednji put dekorisali polutkama oraha, eto to može da bude jedna od ideja.

Neću vam više oduzimati vaše dragoceno vreme. Želim još samo da vam poželim da uživate u ovoj fantastičnoj salati koja je vaših ruku delo. Prijatno!

Tags: , , , , , ,