Kako napraviti lisnato testo bez kvasca

Recept za lisnato testo bez kvasca

Za sve ljubitelje peciva koje se priprema od lisnatog testa, imamo sjajan recept. Domaće lisnato testo se uz to pripema prilično jednostavno, a nemate razloga za brigu, jer se priprema bez kvasca, a pošto je domaće nema razloga da dodajete nikakve aditive kojih inače ima u industrijskom koje kupujete u prodavnicama. Jedina, da tako kažemo mana ovog recepta jeste što malo duže traje, ali će vas ukus domaćeg testa pripremljenog na ovaj način sigurno oduševiti.

Verovatno ste razmišljali kako napraviti domaće lisnato bez kvasca, a da to ne bude komplikovano. Zato vam nudimo recept u nastavku teksta i što je najbolje, jednostavno možete zalediti deo testa koji ne iskoristite, a ono se u zamrzivaču može održati sigurno oko mesec dana, a možda i duže.

Ukoliko vas zanima kako se pravi domaće lisnato testo bez kvasca, pripremite sledeće sastojke :

 • oko 800 gr belog brašna
 • 750 gr domaće svinjske masti, putera ili margarina
 • oko 500 ml obične vode
 • 1 – 2 kašičice soli

Ukoliko nameravate da domaće lisnato testo koristite za pripremu slatkiša, najbolje je da dodate vrlo malo soli kako bi pecivo koje pripremate bilo ukusnije. Ukoliko, pak nameravate da pripremate slana peciva, možete slobodno dodati navedenu količinu soli.

Kako se pravi lisnato testo bez kvasca ?

 1. Najpre rastopite 150 do 200 grama masnoće ( svinjske masti, putera ili margarina ).
 2. Pomešajte oko 750 gr brašna i so, pa dodajte vodu. Vodite računa da je neophodno da voda bude hladna. Zatim u tu smesu dodajte rastopljenu masnoću. Ostalih 50 grama brašna ćete iskoristiti za posipanje radne površine na kojoj ćete razvijati testo prilikom ponovnog premazivanja odabranom masnoćom.
 3. Ovako pripremljeno testo zavijte u aluminijumsku foliju ili u plastičnu kesu i ostavite u frižideru da odstoji oko sat vremena.
 4. Preostalu količinu odabrane masnoće podelite na tri dela.
 5. Kada prođe sat vremena, izvadite testo iz frižidera, blago rastanjite, premažite masnoćom, pa preklopite sa sve četiri strane, a zatim opet vratite testo u frižider da odstoji oko pola sata.
 6. Ovaj postupak ponovite sve dok ne utrošite svu količinu masnoće. Ne zaboravite da svaki put po premazivanju testo ostavite da odstoji oko 30 minuta u frižideru.
 7. Nakon što premažete i poslednji put masnoćom i odstoji pola sata, domaće lisnato testo bez kvasca je spremno za korišćenje.
Tags: , , , , ,