Home » Peciva

Obične slatke kiflice sa džemom od šljiva

Submitted by on June 18, 2015 – 11:53 pmNo Comment

Recept za kiflice sa džemom

Kada su u pitanju kiflice sa džemom od šljiva gotovo da ne postoji domaćica koja nema barem jedan recept za njihovu pripremu. Zato je vrlo važno imati na umu da bilo koje kiflice sa džemom od šljiva da pripremate, odnosno prema bilo kom receptu, one će sigurno biti ukusne. Ipak, poenta je i da budu jednostavne i brze za pripremu. A dokazano jednostavne i najukusnije su one obične, domaće, koje su uz to i prilično jeftine. Upravo takav je i recept koji smo pripremili za vas.

Ukoliko vas zanima kako napraviti jeftine, jednostavne, obične domaće kiflice sa džemom od šljiva pripremite sledeće sastojke :

 • oko 1 kg mekog brašna
 • 1 malo pakovanje svežeg kvasca
 • 2 supene kašike šećera
 • 1 kafena kašičica soli
 • 150 ml ulja
 • 200 ml mleka
 • oko 300 ml obične vode
 • 1 žumance ( za premazivanje kiflica )
 • 250 gr margarina
 • domaći džem od šljiva

Kako napraviti obične domaće jednostavne kiflice sa džemom od šljiva ?

 1. Najpre razmutite kvasac u malo mlakog mleka, pa dodajte 2 supene kašike šećera i 1 kafenu kašičicu soli. Sve izmešajte i ostavite na toplom dok ne nadođe.
 2. Kada kvasac nadođe sipajte ga u polovinu količine pripremljenog brašna, pa dodajte preostalu količinu mlakog mleka i ulje. Zatim, dodajte polako malo po malo preostalog brašna i po potrebi mlaku vodu. Vrlo je važno da i mleko i voda budu podmlačeni, jer će tako i testo brže nadoći, a neće biti dekavo.
 3. Kada zamesite testo, blago ga premažite uljem, pokrijte suvom pamučnom krpom i ostavite da nadođe. Ukoliko imate vremena, poželjno je da testo za obične kiflice sa džemom od šljiva premesite makar jednom, a idealno je 2 do 3 puta, kako bi bilo što mekše.
 4. Zatim podelite testo na nekoliko jufkica ( obično se deli na 8, ali zavisi od toga da li želite da vaše kiflice sa džemom od šljiva budu veće ili manje ). Ostavite i njih kratko da odstoje na dasci za mešenje, dok vi pripremate žumance za premazivanje. Mada postoje domaćice koje ove jednostavne kiflice sa džemom od šljiva premazuju celim jajetom, one ipak imaju mnogo lepšu boju ukoliko se premazuju samo žumancetom.
 5. Razvijajte jufku po jufku, secite na trouglove željene veličine, filujte, zavijajte, pa ih ređajte u pleh. Uzevši u obzir da se neretko događa da fil iscuri, bez obzira koliko dobro da zavijete kiflice sa džemom od šljiva najbolje je da pleh u kome ćete ih peći najpre obložite papirom za pečenje, kako biste mogli da ga koristite više puta.
 6. Nakon što ih poređate u pleh za pečenje, između kiflica rasporedite po kockicu margarina i premažite ih umućenim žumancetom. Vodite računa o količini margarina, jer 250 gr margarina je predviđeno za svu količinu kiflica.
 7. Ovako pripremljene kiflice pecite u dobro zagrejanoj rerni, na oko 200 stepeni dok ne porumene.

Tags: , , , , , , ,