Kompot od jabuka

Domaći kompot od jabuka

Mada danas postoje razna gotova sredstva za mršavljenje, a obično u vidu tableta, čiji kvalitet i efekat na zdravlje ne bih komentarisala, činjenica je da nam je priroda podarila mnogo namirnica čija je lekovitost i blagotvoran uticaj na zdravlje poznata vekovima. Ako time još dodamo da su se pokazale kao odlično srdstvo za mršavljenje, sve je jasno. Međutim, izgleda da je u ljudskoj prirodi neka skrivena potreba da se muči i pati sa raznim dijetama, umesto da za mršavljenje iskoristi ono što mu je pred očima. A stručnjaci tvrde da je za mršavljenje dovoljno pojesti svako jutro na gladan stomak jednu svežu jabuku i ne jesti ništa 20 – ak minuta nakon toga, kako bi organizam mogao da iskoristi sve vitamine i minerale kojih u plodu ove voćke ima dosta.

Takođe, preporučuje se i da osobe koje žele da izgube koji kilogram kuvaju i domaći kompot od jabuka, koji se obično ostavlja za zimnicu, ali da ga pripreme bez šećera. U nastavku našeg teksta možete pročitati kako se pravi domaći kompot od jabuka za zimnicu, a vi možete modifikovati recept, ukoliko kompot od jabuka želite da koristite za mršavljenje, to jest samo da ga pripremate bez šećera. Ukoliko smatrate da nećete moći da jedete kompot od jabuka bez šećera, pa čak i ako ga pripremate za mršavljenje, onda vam svakako preporučujem da ne ispoštujete recept u potpunosti, to jest da šećer zamenite recimo šećerom od šećerne trske. Tako ćete ipak kompot od jabuke moći da koristite i kao lek i za mršavljenje.

Kao i za većinu specijaliteta koji se pripremaju za zimnicu, tako i za domaći kompot od jabuka postoji nebrojeno mnogo načina pripreme, tako je i recept koji možete pročitati u nastavku teksta samo jedan od mnogih. Za njega smo se odlučili jer je prilično jednostavan za pripremu, a uz to smo ga i lično isprobali.

Ako i vi želite da prirpemite domaći kompot od jabuka u teglama za zimnicu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg jabuka ( sorte po izboru )
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 supena kašika soka od limuna

Kako spremiti domaći kompot od jabuka u teglama za zimnicu?

Količina koja je navedena jeste osnovna, a vi je možete povećavati u skladu sa vašim potrebama. Samo imajte na umu da domaći kompot od jabuka za zimnicu možete pripremiti vrlo brzo i lako. Dovoljno je da pratite recept koji je naveden u nastavku teksta.

  1. Jabuke oljuštite i isecite na četvrtine. Ukoliko pripremate domaći kompot od jabuka za bebe, možete jabuke iseći i na sitnije komade.
  2. Poređajte isečene jabuke u šerpu, pa ih prelijte sa 500 ml vode i dodajte šećer.
  3. Ovko pripremljene jabuke kuvajte 10 – ak minuta, na ringli umerene jačine. Pri tom vodite računa da jabuke ne omekšaju previše, jer tada domaći kompot od jabuka neće biti naročito ukusan. Ukoliko isečete jabuke na sitnije komade, onda je dovoljno i 6 – 7 minuta, kako se jabuke ne bi raskuvale.
  4. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni.
  5. Na kraju kuvanja, u domaći kompot od jabuka dodajte limunov sok, pa sipajte u tegle. Povežite ih celofanom, pa zatvorite poklopcem.

Na kraju, ako želite da vam se domaći kompot od jabuka dobro održi u teglama, izvršite pasterizaciju. Jednostavno, poređajte tegle u veću šerpu, nalijte vodom do grla tegle, pa ostavite na umerenoj vatri da viruckaju 20 – 30 minuta. Bilo bi dobro da na dno šerpe postavite pamučnu krpu, ako i između tegli, kako se ne bi polupale tokom kuvanja. Sačekajte da se domaći kompot od jabuka u teglama potpuno ohladi, obrišite tegle i odložite ih na hladno i tamno mesto.Da li je kompot od jabuka može koristiti kao lek?

Kao što je već navedeno, jabuke, a i domaći kompot od jabuka je izvrstan kao lek za mnoge bolesti. Kako pokazuju dosadašnja istraživanja, jabuka na prvo mestu pospešuje, a samim tim i olakšava varenje. Naravno, najpreporučljivije je jesti je sa korom. Izuzetno je bogata vitaminom C, ali i vitaminima A i B, te kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem i mnogim drugim mineralima.

Često se preporučuje konzumiranje jabuka za lečenje mnogih tegoba, ali i oboljenja. Jabuka i domaći kompot od jabuka se mogu koristiti kao lek protiv alergije, avitaminoze, te oboljenja želuca, ali i zuba, grla i ždrela. Takođe je njena lekovitost dokazana i kod zatvoram nadutosti, a odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.

Poznato je da čest unos ovog voća smanjuje nervozu, poboljšava cirkulaciju, smanjuje osećaj umora i pomaže kod mnogih drugih oboljenja.

Da li je domaći kompot od jabuka dobar za mršavljenje?

U ovu činjenicu se možete i sami uveriti. Ukoliko počnete da unosite jabuke svakodnevno, bilo u svežem obliku, bilo kao domaći kompot od jabuka, koji možete ostaviti u teglama za zimnicu. Naravno, u slučaju da domaći kompot od jabuka želite da koristite isključivo za mršavljenje, valjalo bi da ga pripremite bez šećera.

Tags: , , , , , , , , , , ,