Bistri sok od jabuka

Sok od jabuka

Za lekovitost jabuke i njen izuzetno dobar uticaj na zdravlje svi smo čuli. Ova voćka je odlično sredstvo protiv zatvora, na prvom mestu, a veruje se da ako se svakodnevno unosi obezbeđuje dobro zdravlje i dugovečnost. Međutim, ono što je od presudnog uticaja na zdravlje jeste da jabuke treba da budu neprskane, kako bi se ispoljila sva njihova lekovitost. Mada, svi znamo da je to prilično teško izvodljivo u današnje vreme, osim ukoliko nemate tu sreću da u svom voćnjaku imate i drvo ove plemenite voćke.

Ipak, postoji jedna ” tajna “. A to se odnosi na jabuke koje koristite za zimnicu, a koje bi trebalo naročito da budu neprskane. Tada je dobro da pripremite običan rastvor od mešavine malo sode bikarbone, sirćeta i vode. Zatim poprskajte jabuke ovim rastvorom i isperite ih dobro običnom vodom. Neke domaćice tvrde da ovaj rastvor ” skida ” sve pesticide sa ploda. Ovo je naročito preporučljivo kada pripremate domaći sok od jabuka ili domaći kompot od jabuka za zimnicu. Da budem iskrena, ja nisam ovo probala, ali sam čula da i tako neke domaćice pripremaju jabuke od kojih će praviti domaći sok za zimnicu. Naravno, uvek je mnogo bolje ukoliko imate mogućnost da specijalitete za zimnicu, a naročito domaći sok od jabuka pripremate od domaćih, neprskanih jabuka.

Za pripremu ovog specijaliteta za zimnicu postoji naravno, kao i za mnoge druge nebrojeno mnogo načina pripreme, ali mi smo se odlučili za ovaj recept, koji možete pročitati u nastavku teksta na prvom mestu zato što je isproban, a uz to je i bez konzervansa. Tako da ga slobodno mogu piti i vaši mališani.
Recept koji smo pripremili za vas je za domaći bistri sok od jabuka, dok se sirup od jabuka priprema na drugačiji način. U principu, sirup možete prirpemiti i prema ovom receptu, samo nemojte nalivati vodom domaći sok od jabuka. Sirup je lakši za čuvanje, jer zauzima mnogo manje mesta, tako da vama prepuštam odluku.

sok od jabuka

Ukoliko želite da pripremite domaći sok od jabuka za zimnicu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 300 – 400 gr šećera ( u zavisnosti od toga koliko su jabuke slatke )
  • 1,5 kesica limuntusa
  • 6 litara vode ( ukoliko ne ostavljate sirup )

Kako napraviti domaći bistri sok od jabuka za zimnicu?

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je za osnovnu količinu od kilogram voća, a vi ga možete proporcionalno povećavati u skladu sa vašim potrebama.

I sami ćete se uveriti koliko je ovaj recept za domaći sok od jabuka bez konzervansa koji ostavljate za zimnicu, zapravo jednostavan:

  1. Jabuke dobro operite, usitnite i izmiksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender, možete ih i izrendati na krupno rende.
  2. Ovako pripremljenim jabukama dodajte limuntus i šećer, pa ih nalijte sa 6 litara vode.
  3. ostavite voće da odstoji ceo dan ( 24 sata ). Zatim procedite ( najbolje kroz gazu ) i sipajte u sterilisane flaše.
  4. Flaše dobro zatvorite, prvo celofanom, pa zatvaračem i obavezno ih držite u frižideru, jer je ovaj domaći sok od jabuka napravljen bez konzervansa, pa se neće održati ukoliko ga držite van frižidera.

Da li je domaći bistri sok od jabuka dobar za bebe?

Uzevši u obzir da je jabuka prvo voće koje se daje bebama, jasno je da je domaći sok od jabuka odličan za bebe. Međutim, treba biti obazriv sa limuntusom, koji baš i nije preporučljiv za mališane. Zato vam predlažem da jednostavno iscedite jabuke i zaledite ih u plastičnim flašicama. Pa kada vaše dete poželi domaći sok od jabuke, može da uživa u ukusu ovog voća kao da je sada isceđen. Takođe, preporučljivo je da sok od jabuke razredite vodom i, naravno da ne dodajete šećer.

Tags: , , , , , , , , , , ,