Grčka salata sa piletinom

Grčka salata

Nikada mi nije bilo jasno zbog čega ljudi vole da menjaju recept ako je dobar. Nedavno sam čula da pored savršene, u celom svetu čuvene grčke salate postoji i, da tako kažem ” nova “, a to je grčka salata sa piletinom. Da budem iskrena, kopkalo me je kako se sprema ova salata, uzevši u obzir da znam, kao i većina vas da se grčka salata priprema sa: paradajzom, feta sirom, krastavcima, crvenim lukom i, naravnom glavnim sastojcima, to jest maslinovim uljem i posebnom mešavinom začina, od kojih je glavni origano.

Kada sam pročitala da se ova ” nova ” grčka salata priprema sa zelenom salatom, prženim komadićimabelog mesa i vinagrom, odnosno u nedostatku vinagre sa vinskim sirćetom, nikako nisam mogla da zamislim sve te sastojke u jednoj salati. Naravno, svim ovim sastojcima se dodaju oni, uobičajeni za klasičnu grčku salatu. Ali i dalje me je vuklo nešto da probam ovaj, kako reče moja prijateljica koja mi je i prenela saznanje o ovoj salati, neverovatni specijalitet.

I mogu vam reći da se uopšte nisam pokajala. A ova grčka salata sa piletinom ni u kom slučaju nije salata, već se slobodno može smatrati i jelom. Neko će je konzumirati sa hlebom, neko bez, ali ukus joj je savršen u oba slučaja.

Nemojte da vas odvrati to što je potrebno puno sastojaka, jer se svi oni brzo i lako pripreme. Ukoliko želite da i vaša grčka salata s apiletinom podseća na onu pravu grčku salatu, bitno je da povrće sečete na krupnije komade, a jedino piletinu iseckajte na sitnije komade, kako bi bila ukusnija.

Grcka salata

Dakle, ako vas zanima kako se sprema grčka salata sa piletinom, pročitajte recept koji smo pripremili za vas. A od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 300 – 350 gr pilećeg belog mesa
  • 500 gr šarene zelene salate
  • 2 komada paradajza srednje veličine
  • 1 – 2 komada krastavca srednje veličine
  • 2 – 3 paprike
  • 1 – 2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 200 gr feta sira
  • 100 gr crnih maslinki ( po želji, može i zelenih )
  • origano
  • vinagra ( ili vinsko sirće )
  • maslinovo ulje

Kako se pravi grčka salata sa piletinom?

  1. Prvo pripremite piletinu, tako što ćete je ostaviti kratko u zamrzivaču da biste mogli lakše da je sečete. Zatim isecite na sitnije kockice. Zagrejte ulje i kratko propržite. Bukvalno je potrebno par minuta da bi se ispržila piletina, kako bi bila hrskava.
  2. Pripremite povrće, operite ga i očistite, pa počnite sa pripremom salate.
  3. Grčka salata sa piletinom je najukusnija ako se ređa red po red povrća, pa se na kraju blago izmeša. A nakon svakog novog povrća dodajte malo po malo ispženih komadića belog mesa.
  4. Zelenu salatu izrezati na krupnije komade, ako i paradjz. Crni luk isecite na kolutove, ali vodite računa da ne budu previše tanki, već srednje debljine. Papriku isecite na pola, pa na šnite deljine par milimetara ( kao da sečete na krugove, pa na polovine ). Feta sir isecite na kockice.
  5. Sad počnite da ređate salatu: red zelene salate, malo piletine, paradajz, crni luk, opet malo piletine, krastavac, pa opet koja kockica piletine. Zatim prelijte salatu vinagrom i sa malo maslinovog ulja. Potom ponovite postupak. A na kraju blago pomešajte sve sastojke, pa poređajte kockice feta sira. Preko sira pospite origano i prelijte sve dobro vinagrom i maslinovim uljem.

Da bi grčka salata sa piletinom bila savršenog ukusa, potrebno je da je dobro ohladite pre služenja.

Tags: , , , ,