Recept za domaći kompot od jagoda za zimnicu

Ukoliko želite da vaši ukućani, a naročito mališani uživaju u slatkišima i tokom zime, onda je najlakše, a ujedno i najbolje pripremiti domaći kompot za zimu. Kompot je idealan izbor, jer je na prvom mestu vrlo zdrav, a kako se priprema bez konzervansa, odlična je zamena za gotove slatkiše. I najvažnije, priprema domaćeg kompota za zimu ne zahteva nikakav naročit trud, a ni novac.

Kako je sezona jagoda u toku, najbolje je da počnete da pripremu zimnice upravo od ovog voća. Za sve one koje muči pitanje kako se priprema domaći kompot od jagoda za zimu, sledi obećavajući odgovor: vrlo lako i brzo. Recept koji smo odabrali za vas, a koji možete da pročitate u nastavku teksta će potvrditi to. Čak i one domaćice koje i ne uživaju naročito u pripremi zimnice, će biti oduševljene kako su napravile domaći kompot od jagoda vrlo brzo i lako.

Recept za domaći kompot od jagoda je dat za 1 kilogram voća, a vi ga proporcionalno možete povećati, u zavisnosti od potrebe.

Da biste ostavili domaći kompod od jagoda za zimnicu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 200 gr šećera
  • 4 dl vode

Priprema:

  1. Voće očistite i dobro operite. Vodite računa da svaki plod koji stavljate u kompot treba da bude zdrav.
  2. Pripremite sirup za prelivanje, tako što ćete na tišoj vatri prokuvati vodu i šećer. Kada provri ostavite da vri još 10 – ak minuta.
  3. Tegle sterilišite, pa u njih poređajte pažljivo voće.
  4. Preko pripremljenog voća prelijte još topao rastvor šećera i vode, pa tegle zatvorite hermetički ako je moguće. Ako ne, obavezno ih povežite najlonom.
  5. Nakon što napunite sve tegle domaćim kompotom od jagoda, poređajte ih u veću šerpu i nalijte vodom do vrha tegli. Ostavite na tihoj vatri da proključa. Kada provri, ostavite još 10 – ak minuta da vri, zatim isključite ringlu i ostavite ih da se prirodno ohlade.
  6. Kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih u tamnu i hladnu prostoriju.
Tags: , , , , , , ,