Kako napraviti domaće gumene bombone

Da li vaši mališani vole da jedu gumene bomone? Vole, naravno kao i moji, kao i velika većina dece, ali i odraslih. Zašto se onda ne bismo potrudili da im napravimo zdraviju verziju bombona, iz naše kuhinje, i budemo daleko mirniji kada je zdravlje u pitanju.

Pred nama je jedan izvanredan recept kako da obradujemo svoju decu bombonama. Takođe idealne su i u trudnoći, jer ne sadrže nikakve veštačke zalađivače kao ni konzervans. Mogu se slobodno i bez trunke griže savesti jesti i u trudnoći.

Male slatke đakonije bez šećera i bez glutena, postaće vrlo brzo omiljene u vašem domu, a isto tako odlična su i zabava, jer u ceo proces možete uključiti i mališane. Jednostavno spremanje ovih gumenih bombona predstavljaće pravo zadovoljstvo za sve ukućane. Kroz igru i smeh vrlo brzo ćete doći do gumenića, za koje ćete biti sigurni da su daleko zdraviji od kupovnih.

Ima dosta varijanti za pravljenje ovih malih slatkih zalogajčića, ja sam se ovaj put odlučila za varijantu koja se pravi sa jagodama. Nadam se da sam probudila želju u vama da saznate kako se prave domaće gumene bombone i da krenemo lagano sa pripremom.gumene bombone

Sastojci koji su nam potrebni za pripremu

  • 470 g jagoda
  • 1/3 šoljice svežeg soka od limuna
  • 60 g želatina
  • 1 kašika ekstrata od stevie, koja je odlična zdrava zamena za šećer

Kako napraviti slatke i zdrave gumene bombone

Prvo ćemo jagode da očistimo i stavimo ih u blender, kako bismo od njih dobili pire. Dodamo zatim sok od limuna i kašiku stevie i sve to dobro promešamo.

Za dalji postupak trebaće nam platnena vreća, a može dobro poslužiti i pelena. Dobijnu smesu stavimo u platnenu vreću i stiskamo, kako bi izašao sav sok, koji skupljamo u jednu plastičnu posudu.

Dobijeni sok stiskanjem smese, prespemo u šerpu i dodajemo mu želatin i pustimo ga da odmori 5 minuta, kako bi i želatin počeo da deluje. Nakon toga veoma kratko ga izmiksamo mikserom.

Mešavinu jagoda stavljamo potom na šporet, kako bismo je lagano zagrejali, uz obavezno stalno mešanje. Kada smesa počne da vri sklanjamo je sa sporeta, promešamo, pa opet vratimo pola minuta na vatru i nakon tog vremena sklanjamo je da se malo prohladi.

Ostavimo je da odstoji nekih 10 do 15 minuta, kako bi se i pena skroz sklonila i sipamo smesu u silikonke modle za bombone. Ukoliko nemate modle za bombonice možete ih naći u bilo kojoj kineskoj radnji ili čak u radnji u kojoj se prodaje plastika.

Kada smo nalili smesu u modle ostavimo ih da se hlade prvo na sobnoj temperaturi 60 minuta, a nakon toga stavljamo ih u frižider. Videćete po njima kada  budu izgledale kao prave gumene bombone dovoljno su se hladile i spremne su za posluživanje.

Nadam se da su vaši klinci i klinceze oduševljeni dobijenim bombonama, a prava zabava tek počinje kada budu uživali u slatkom i zdravom ukusu ovih bombonica.

Tags: , , , , , , ,