Kiseljenje kupusa za zimu

Sa početkom jeseni ljubitelji zimnice već razmišljaju o zimnici. Kiseljenje kupusa nam je uvek prvi od finih kiselih zalogaja za zimu. Dosta ljudi muče pitanja kako to uraditi na brzinu, koji je postupak kiseljenja, koliko soli se koristi itd. Iz tog razloga podelićemo sada jedan recept koji će nam dati odgovore na sva ta pitanja.

Priprema kiselog kupusa za zimu nije uopšte komplikovana i ne morate posedovati nikakvo iskustvo da biste to učinili. Najbrže i najlakše je po meni pripremiti kiseli kupus na stari način. Putujući kroz predstojeći tekst saznaćete kako se tačno to i radi.

Održavati tradiciju spremanja zimnice porodično i našem domu još uvek je jedan ineresantan i lep posao. Trebamo negovati te neke stare navike koje nas vezuju možda za bake i deke, a možda će za nekog kiseljenje kupusa prestavljati jedan novi kulinarski izazov. Počnimo lagano.kiselenje kupusa

Potrebni sastojci za pripremu kupusa kao zimnice

  • 30 kg kupusa
  • 2 kg soli
  • vode po potrebi

Postupak kiselenja kupusa za zimu

Glavice zrelog kupusa oslobodimo prvo od oštećenih listova i izdubimo koren svake glavice. Pošto je koren veoma tvrd morate posedovati jako oštar nož.

U svako udubljenje sipamo soli do vrha.

U plastičnom buretu u koji ćemo ređati kupus, pospemo so po dnu. Preko te soli ređamo glavice kupusa, a između glavica stavljamo četvrtine kupusa ili pak manje delove, tako da popunimo prostor između njih.

Nakon što smo poređali sav kupus, potrebno je odozgo posloliti još malo sve i nalijemo vode preko kupusa. Obavezno moramo voditi računa da ne treba baš sav kupus da pliva u vodi, jer će se njegova veličina svakako smanjiti, a u svemu tome veliku ulogu imaju boce sa vodom ili kamen koji ćemo postaviti odozgo. Kamen postavljamo preko plastične ili drvene letvice koja dolazi preko kupusa.

Kada prođe par dana od ove pripreme, potrebno je proveriti kako je naša zimnica. Ukoliko je potrebno dodati mu malo vode i u narednim danima voditi računa da se skida pena koja će se praviti odozgo, na površini vode.

Sada smo pripremili kupus za zimu. Ovako spreman kupus može vam trajati i do kraja proleća.

Tags: , , , , , ,