Pileći file u umaku od šampinjona

Vrlo je poznato, pogotovu kod ljubitelja pilećeg mesa, da se piletina i šampinjoni dobro slažu. Baš iz tog razloga za sve ljubitelje dobrog zalogaja spremila sam jedan jednostavan recept za pileći file u umaku od šampinjona.

Oduševiće vas koliko je način pripreme ovog specijaliteta jednostavan i brz. Ukoliko ste bez kulinarskog iskustva i sa manjkom vremena slobodno prionite na posao, rezultati će vas iznenaditi. Jelo koje ne može biti jednostavnije, a toliko je ukusno.

Zapečen pileći file sa pečurkama svideće se i onima koji nisu preterani ljubitelji pečuraka, jer u ovoj kombinaciji sa pavlakom dobija skroz jednu drugačiju notu, prosto se topi u ustima.

Da biste vi meni poverovali u sve moje reči, hajde da vam ja sve to pokažem na delu. Krenimo sa potrebnim materijalom za pripremu.piletina sa šampinjonima

Neophodni sastojci za pripremu pilećeg filea u umaku od pečuraka

  • 500 g pilećeg filea
  • 400 g šampinjona
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 jaje
  • 1 kesica krem supe od pečuraka
  • 150 g sira trapista
  • kuhinjske soli po ukusu

Kako spremiti zapečen pileći file u sosu od gljiva

Prvo ćemo krenuti sa pripremom mesa. Pileći file isečemo na šnicle, zatim je istučete čekićem za meso. Najbolje je staviti na radnu površinu providnu prijanjajuću foliju, pa na nju šnjiclu, preko opet foliju i onda je malo istanjiti.

U tanjir prospemo prah od krem supe i u njega uvaljamo pripremljeno meso. U posudu u kojoj planiramo da pečemo meso postavimo kockice maslaca. Umesto maslaca može poslužiti i ulje, nije obavezno. Preko toga poređamo meso.

Šampinjone lepo operemo, očistimo i isečemo na komadiće i lepo ih rasporedimo preko mesa.

Sledeći zadatak nam je da umutimo pavlaku, neutralnu pavlaku i jaje. Ukoliko imamo još praha od krem supe slobodno ga dodajemo u sos. Posolimo po ukusu i onda sledi pečenje.

Pošto smo rernu zagrejali na 200 C ubacimo pileći file i ostavimo ga da se peče. Vreme pečenja bi trebalo biti oko 45 minuta, s tim da može biti i manje ukoliko vam je mnogo jaka rerna. Pred kraj pečenja kada vidimo da je meso već poprimilo zlatnu boju, narendamo preko kačkavalj. Nakon 5 minuta od rendanja sira piletina je spremna za posluživanje.

Uz nju možete dodati neki prilog po želji, a i sama za sebe uz neku sezonsku salatu predstavljaće pravo uživanje.

Nadam se da sam opravdala očekivanja u vezi sa ovim sjajnim specijalitetom. Brzo, lako i veoma ukusno. Prijatan obrok želim!

Tags: , , , , , , ,