Riblji paprikaš u kotliću

Za sve ljubitelje ribljih specijaliteta pripremila sam recept koji će nam detaljno opisati kako da spremimo riblji paprikaš na apatinski način. Osim po legendarnom pivu, ovo divno mesto poznato je i po pravljenju nezaislivo dobrih ribljih paprikaša.

Riblji paprikaš na ovaj vojvođanski način je najukusniji i najjednostavniji. Njegova priprema ne zahteva ni mnogo truda, a ni mnogo vremena, a ostaviće utisak na vas koji ćete dugo pamtiti. Sam čin pripreme paprikaša u kotliću biće jedno lepo i interesantno iskstvo, kako za vas, tako i za one koji će uživati zajedno sa vama.

Pripremati ga možete od soma ili od  šarana. Riblji paprikaš biće ukusan i ukoliko je pripremljen od morske ribe, ali najbolje mu leži ipak šaran. Vreme koje trebate da odvojite za ovu avanturu je oko 60 minuta.

Sada ukoliko ste spremni da ovo kuvanje pretvorimo u pravo zadovoljstvo, možemo početi sa odvajanjem potrebnih namirnica.riblji paprikas

Neophodne namirnice za spremanje ribljeg paprikaša u kotliću

  • 4 kg ribe ( u ovom slučaju šarana )
  • 5,5 l vode
  • 4 kašike mlevene paprike
  • 4 veće glavice crnog luka
  • 1/3 kašike ljute aleve paprike
  • 1 kašika paradajz pirea ili 2 dl soka od paradajza
  • 1 kašika soli
  • 2-3 sušene feferone, ukoliko ste ljubitelj ljutog

Kako se sprema riblji paprikaš u kotliću

Trenutno se nalazimo negde u prirodi i pripremamo riblji paprikaš. Nikako nemojte ovo raditi na šporetu kući, jer će na taj način riblji paprikaš izgubiti svoju draž.

Crni luk ćemo prvo iseckati što sitnije možemo i stavimo ga u kotlić. Sledeća na redu je riba za pripremu.

Riba naravno mora biti očišćena i isečena na komadiće. Pospemo po njoj jednu kašiku soli i ostvimo je nakon što smo je promešali. Zatim ribi pridružujemo sve ostale začine koje smo naveli i dobro sve to promešamo. Možda je najbolje pomešati ribu i začine rukama kako bi se lepo utrljali u nju i stavimo to sve na luk.

Jako bitna stavka kod ribljeg paprikaša je voda. Da bismo na vreme skuvali riblji paprikaš i dobili zadovoljavajuću gustinu, moramo se pridržavati količine vode, a ona iznosi 1,4 l po kg ribe.

Kada smo dodali vode koliko je paprikašu dovoljno stavljamo kotlić na vatru i kuvamo oko 1 sat. Takođe bitna stvar je ta da u toku kuvanja ribljeg paprikaša nema mešanja, jer će nam se sve raspasti. Vatra bi trebala da bude istog intenziteta tokom celog kuvanja.

S obzirom da se kotlić nalazi u prirodi, uglavnom na drvima crvene vrbe ili bukve, taj dim će ovom ribljem paprikašu dati posebnu draž.

To je sve. Priznaćete da je zaista jednostavno i krajnje primamljivo. Služite riblji paprikaš najbolje u neke široke rezance ili uz neki drugi prilog po vašem izboru. Ostavljam vas da uživate u svom paprikašu od ribe. Prijatno!

Tags: , , , , , , , , ,