Recept za domaći pekmez od jagoda

Idealan način da ostavite neko voće za zimu jeste da napravite džem ili pekmez. U principu, ova vrsta zimnice se najbolje održi, a ne zahteva neki naročit trud za pripremu. Barem je tako kada je reč o pripremi domaćeg pekmeza od jagoda bez konzervansa.

Sigurno se pitate: kako se pravi domaći pekmez od jagoda? Pa, vrlo jednostavno i prilično brzo, a uz to je vrlo zdrava poslastica kako za vaše malipane, tako i za sve ukućane i možete uživati u ukusu ovog divnog voća i tokom hladnih zimskih dana. Pored toga što domaći pekmez od jagoda jednostavno možete namazati na hleb i tako ga jesti, odličan je i za premazivanje različitih kolača i rolata.

Recept za domaći pekmez od jagoda koji smo izdvojili za vas je dat za 1 kilogram voća, a vi ga prema vašim potrebama možete povećati.

Da biste ostavili za zimu domaći pekmez od jagoda bez konzervansa, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 1 kg šećera

Priprema:

  1. Iako prema receptu za domaći pekmez od jagoda ide 1 kg šećera na 1 kg voća, imajte na umu da se to odnosi na 1 kg očišćenog voća, tako da možete slobodno staviti i 800 – 900 grama šećera.
  2. Jagode oprati i blago prstima usitniti. Staviti ih u šerpu da se kuvaju na tihoj vatri oko 30 minuta.
  3. Nakon toga ih posuti šećerom i kuvati i dalje na izuzetno tihoj vatri, uz neprekidno mešanje sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
  4. I nakon toga mešati, sve dok se pekmez ne zgusne.
  5. Sterilisati tegle u zagrejanoj rerni, pa u tople tegle sipati vreo pekmez.
  6. Kada napunite tegle obavezno ih okrenite naopako da bi se napravio vakum i ostavite ih da se postepeno ohlade.
  7. Kada se tegle potpuno ohlade odložiti ih na tamno i hladno mesto.
Tags: , , , , , , ,