Domaća marmelada od jagoda

Za početak da razjasnimo: od raznog vrsta voća za zimnicu se ostavljaju tri vrste slatkih premaza. Reč je o: džemu, pekmezu i marmaladi. Iako većina nas, zapravo i ne zna koja je razlika. Nije to neka nauka, ali ipak ima razlike. Ali, da pokušam da razjasnim: pekmez se kuva u razmeri 1:1 ( na 1 kg voća se dodaje 1 kg šećera), dok se džem kuva u razmeri 2:1, odnosno na 1 kg voća ide ½ kg šećera. A marmelada je posebna priča…Naime, pretpostavlja se da se marmelada pravi od 15. veka.

Zapravo, izvorno je reč o proizvodu sa područja Engleske i to o slatku od dunja. U današnje vreme marmelada se priprema od različitih vrsta voća, a postoji i marmelada pripremljena od nekoliko različitih vrsta voća. Uglavnom se koristi za mazanje na hleb ili kolače, kao i za pripremu tazličitih vrsta rolata. U suštini, da biste dobli najbolju domaću marmeladu, bez konzervansa, ne očekujte da ćete je baš brzo pripremiti. Domaća marmelada iziskuje malo duže kuvanje, nego recimo domaći džem ili pekmez.

Za vas smo pripremili recept za domaću marmeladu od jagoda bez konzervansa. Na pitanje koje često čujem, a to je naravno kako se pravi marmelada, uvek odgovaram, vrlo lako ako imate želju da vi i vaši ukućani uživate tokom zime u ukusima najbolje domaće marmelade od jagoda bez konzervansa. Da ne dužim više, jer ćete i sami videti da recept koji je pred vama i nije naročito komplikovan, a sigurno ćete imati najzdraviju i najbolju marmeladu. Količinu, naravno proporcionalno uvećajte prema vašim potrebama.

Da biste pripremili domaću marmeladu od jagoda bez konzervansa, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg svežih jagoda
  • 400 gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • pola limuna
  • 1 kesica želatina u prahu

Priprema domaće marmelade od jagoda:

  1. Voće očistiti i oprati, pa usitniti u blenderu ili izgnječiti kao za pire krompir.
  2. Limun iscediti i izrendati koricu.
  3. U šerpu za kuvanje marmelade sjediniti usitnjene jagode i šećer, pa dodati limunov sok i izrendanu koricu. Sve kuvati na tišoj vatri dok ne provri, a kad provri smanjiti ringlu još malo, pa kuvati još 30 – 40 minuta, uz povremeno mešanje.
  4. Želatin pripremiti prema uputstvu, pa ga pred kraj kuvanja razmutiti u marmeladu.
  5. Tegle sterilisati u rerni, pa sipati još toplu marmeladu, hermetički zatvoriti i ostaviti da se postepeno hlade. Kada se potpuno ohlade odložiti ih na tamno i hladno mesto.
Tags: , , , , , , , ,