Pekmez od jabuka

Verujem da svako od vas zna koliko je važno svakodnevno unositi voće, a to se naročito odnosi na jabuke. Pored toga što su izuzetno dobre kao lek za probavu, zbog visokog sadržaja vlakana, jabuke su i odlično sredstvo za mršavljenje. Uz to, preporučuje se svakodnevni unus ovog voća i u trudnoći, zbog visokog sadržaja vitamina, a naročito vitamina C koji povećava otpornost organizma.

Prema istraživanjima koja su do sada sporvedena utvrđeno je da je jabuka odlična kao lek za snižavanje holesterola, a njena lekovitost je dokazana i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Uopšteno, dobro je unositi svakodnevno po jednu jabuku, bilo u kom obliku, da biste osetili koliko je zaista dobra za zdravlje.

Pored toga što je dobro konzumirati ih u svežem stanju, moguće je napraviti i razne specijalitete za zimnicu, a trebalo bi da imate na umu da se većina specijaliteta od jabuka koji se ostavljaju za zimnicu pripremaju bez konzervansa. Tako je moguće spremiti, recimo domaći kompot od jabuka, sok od jabuka ili, pak domaći pekmez od jabuka. A ono što će posebno obradovati domaćice jeste činjenica da za pripremu većine ovih specijaliteta nije potrebno utrošiti mnogo vremena.

Recept koji smo pripremili za vas, a u kome je objašnjeno kako se pravi domaći pekmez od jabuka bez konzervansa je vrlo jednostavan, kao što i sami možete videti. Ono što treba napomenuti, jeste da ga možete pripremati i bez šećera i bez ” Džem fiks” – a, koji zapravo služi samo da zgusne domaći pekmez od jabuka. Što se šećera tiče ni njega ne morate koristiti, jer jabuke sadrže sasvim dovoljno voćnog šećera, takozvane fruktoze. Ukoliko želite da pripremate domaći pekmez od jabuka bez šećera, a da on ipak bude sladak, važno je da ga pripremate od slatke sorte jabuka. Ako, pak niste naročiti ljubitelj slatkih specijaliteta, onda možete domaći pekmez od jabuka pripremati od nakiselih jabuka.

U principu, recept koji smo za vas pripremili, a koji možete pročitati u nastavku teksta je prikazan za pripremu sa šećerom, a vi slobodno izbacite tu stavku ukoliko želite.

Dakle, da biste pripremili domaći pekmez od jabuka, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg jabuka ( slatkih ili nakiselih )
  • 500 gr šećera
  • 2 cela limuna
  • 1 kašičica cimeta ( po želji )
  • 1 kesica ” Džem fiks ” – a
  • pola kašičice limunske kiseline

Kako napraviti domaći pekmez od jabuka bez konzervansa?

Pa da vidimo, kako se pravi domaći pekmez od jabuka bez konzervansa? U principu, vrlo lako…Pratite sledeće korake i uverite se i sami koliko je jednostavno napraviti ovaj specijalitet.

  1. Jabuke oljuštite, odvojite od semenja i isecite na kriške. Zatim ih poređajte u šerpu, pa nalijte vodom, tek toliko da ogreznu. Vodite računa da ne dodate previše tečnosti, jer će tada vaš domaći pelmez od jabuka biti previše redak, a naročito ukoliko ste odlučili da ne dodajete ” Džem fiks “.
  2. Zatim iscedite sok od limuna i dodajte u jabuke.
  3. Ovako pripremljene jabuke kuvajte na tišoj vatri sve dok se ne prepolovi količina vode. Zatim ih izmiksajte u blenderu ili ih usitnite ručnim ( takozvanim štapnim ) mikserom.
  4. Usitnjene jabuke vratite ponovo u šerpu, pa dodajte šećer, cimet i limunsku kiselinu i ostavite na tihoj vatri da se kuvaju.
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, 15 – ak minuta na temperaturi od oko 200 stepeni.
  6. Na kraju kuvanja, ukoliko želite razmutite ” Džem fiks ” prema uputsvu sa pakovanja, pa dodajte u jabuke, koje i dalje viruckaju na tihoj vatri. Neka viruckaj ujoš 15 – ak minuta. Samo imajte na umu da će domaći pekmez od jabuka bez konzervansa prskati, bez obzira što se ne kuva na jakoj vatri, pa bi bilo bolje da ga poklopite i ostavite da viruska još 15 – ak minuta.
  7. Kada je pekmez od jabuka skuvan, sipajte ga u vruće sterilisane tegle, odmah ih zatvorite, pa okrenite naopako, kako bi se stvorio vakum. Ukoliko nemate hermetičke poklopce za tegle, možete ih pasterizovati i na drugačiji način. Jednostavno, nemojte ih povezivati odmah celofanom, već ih tako otvorene poređajte u zagrejanu rernu i ostavite ih tako dok se ne uhvati korica, pa ih tek onda povežite celofanom. Zatim ih ostavite da se potpuno ohlade, pa odložite na tamno mesto.
Tags: , , , , , , , , , ,