Recept za domaći džem od jagoda

Jedna od omiljenih poslastica tokom hladnih zimskih dana, kako mališana, tako i onih starijih sigurno su u džemovi od različitog voća. Zato su naše bake nekada, čim počne sezona voća, počinjale sa pripremom zimnice. Naravno svi džemovi su pravljeni bez konzervansa, na potpuno prirodan način.

A prvi u sezoni je džem od jagoda. Današnje moderne domaćice sve više, čini se teže zdravijem načinu života, a samim tim i ishrane, pa često pitaju kako se kuva domaći džem od jagoda, bez konzervansa, ali i bez šećera? Ja, da budem iskrena, odgovor na ovo pitanje ne znam, jer je opšte poznato da je džem zapravo mešavina oređenog voća i šećera. Naravno, ako želite da pripremite zdraviju poslasticu, možete recimo umesto belog šećera koristiti smeđi ili, pak šećer od šećerne trske. Imajte samo na umu da su navedene vrste šećera obično manje slatke od belog, pa proporcionalno povećajte količinu.

Recept za džem od jagoda bez konzervansa koji smo pripremili za vas je vrlo jednostavan i ne iziskuje neki naročit trud, osim čišćenja voća. Uz to je vrlo zdrav, jer je bez konzervansa, a može se dugo održati ako ga pripremite na pravi način.

Dakle, kako se pravi domaći džem od jagoda bez konzervansa? Da budem iskrena, vrlo lako… Recept koji je pred vama je dat za 1 kg voća, a na vama je da količinu povećate prema sopstvenim potrebama. Obično se od 1 kilograma voća dobije oko 750 gr džema.

Da biste napravili domaći džem od jagoda, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 500 gr šećera

Priprema:

  1. Očistite voće i blago izgnječite. Možete ga i ubaciti u blender.
  2. Tako prirpemljene jagode stavite u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta.
  3. Nakon toga ih pospite šećerom i dalje na tihoj vatri pustite da virucka, ali neprekidno mešajte.Vodite računa da vam džem ne zagori.
  4. Kao i za sve ostale domaće džemove, tako i za džem od jagoda važi pravilo da je skuvan kada na dnu šerpe prevučete varjačom, a ne ostane trag.
  5. U međuvremenu pripremite tegle, odnosno sterilišite ih u rerni.
  6. Skuvan džem sipajte u vrele tegle, pa ostavite da se prohladi u mlakoj rerni dok se ne uhvati tanka korica.
  7. Zatim zatvorite tegle, poređajte u šerpu sa vodom, koja treba da seže do grlića tegli i ostavite da viruckaju 20 – ak minuta na tihoj vatri. Ostavite ih da se ohlade prirodnim putem i odložite u špajz.
Tags: , , , , , , , , ,