Recept za ćevape od svinjskog mesa

Dobri stari tradicionalni ćevapi. Srpska kuhinja prosto ne može da se zamisli bez njih. Njihov ukus mami sve obožavatelje roštilja, a još kada isprobate recept za ćevape koji smo Vam pripremili volećete ih još više. Ovi domaći ćevapčići vratiće Vas u neku našu staru ćevapdžinicu.

Jako bitna stvar da su ovi ćevapi od svinjskog mesa jako jedostavni za pripremu. Najbolji su uz sveže tople lepinje i neku finu sezonsku salatu. Priznajte, već vas mame kad pomislite na njih. Šta čekate onda se bacite na posao.

Ne morate brinuti za vreme jer će nam oduzeti svega oko 50 minuta, što inače nije mnogo kada shvatite koliko ste ukusno jelo pripremili i od tada mislim da ćete ih stalno praviti. Da počnemo.cevapi_1

Potrebni sastojci za domaće ćevape

  • 1 kg svinjskog mlevenog mesa
  • 2 – 3 češnja belog luka
  • 3 kašičice kuhinjske soli
  • 3 kašičice bibera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1,5 – 2 l neke mineralne vode

Šta nam je potrebno za preliv lepinja

  • 1 kocka supe
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ½ l vrele vode

Kako napraviti ćevape od svinjskog mesa

Prvo je potrebno beli luk narendati baš sitno i dodati mu sve ostale začine. Biber i so možete smanjivati i povećavati im količinu u zavisnosti od vašeg ukusa. Umesto crnog bibera može se koristiti i beli, jer od crnog meso bude malo tamnije ali to je već na vama da odlučite. Začine sipati u pripremljeno meso.

Tu smesu začina dobro pomešati sa mineralnom vodom. Opet količina vode može da zavisi od masnoće mesa to će te već videti dok budete mešali smesu. Tako pripremljena smesa od začina, mesa i vode potrebno je da odstoji barem dva sata, ukoliko niste u prilici da je ostavite i da prenoći u frižideru.

Malo pre pečenja izvaditi smesu iz frižidera, još jednom je premesite i oblikujte svoje domaće ćevape rukama. Zatim, zagrejaćemo ulje u tiganju i obavezno smanjiti vatru. Ćevpčići zahtevaju da ih pečemo na laganoj vatri kako bi se pto bolje ispekli.

U među vremenu, možemo iskoristiti da prokuvamo vodu, u koju ćemo ubaciti kocku supe i malo aleve paprike. Najbolje bi bilo koristiti neku povrćnu supu, mada može i goveđa. Kada primetimo da su naši domaćinski ćevapi od svinjskog mesa pri kraju, lepinju presečemo na pola i iznutra sa obe strane po njom pospemo preliv od supe i stavimo je preko ćevapa u tiganju. Treba obratiti pažnju da na ćevape stavimo onaj deo koji smo prelili, znači unutrašnji. Sipamo još jako malo preliva u tiganj i poklopimo ga. Vrlo brzo, čim nam se pojavi para, znači da naše lepinje dobijaju sve što im je potrebno kako bi ostale mirisne i meke. Nakom minut do dva možemo okrenuti lepinje na drugu stranu i ponoviti postupak, mada nije neophodno.

I naš traadicionalni specijalitet je spreman za posluživanje. Može se servirati sa lukom naravno, kiselom pavlakom, nekim drugim sosovima po vašoj želji… U svakom slučaju uživaćete, i u mirisu i u ukusu pravih domaćih ćevapa koje ste napravili.

Tags: , , , , , ,