Posne pljeskavice od ribe

U vreme posta uvek nam je ograničena mogućnost eksperimentisanja kada su specijaliteti u pitnju. Međutim, ovaj recept za pljeskavice od ribe može da nas uveri u suprotno. Jedina zavrzlama kod ovog recepta je što možda malo njegova priprema traje duže, ali inače nije komplikovana.

Na Vama je da se odlučiti za rečnu ili morsku ribu, u zavisnosti šta volite, mada je moja preporuka da to ipak bude rečna riba, i po mogućstvu sveža. Ne preporučuju se takozvane sitne ribe, tj. one koje imaju dosta kostiju. Dok ovakvu vrstu ribe očistimo trebaće nam jako puno vremena. Najidealnije su komadi pastrmke i lososa, ali u principu ovo je i najskuplja varijanta, no sa njom nema greške.

Ukoliko vas zanima kako se prave ove posne pljeskavice moćemo početi i upustiti se u avanturu zvanu riblje pljestavice. U ovom slučaju koristila sam svežeg soma i nisam pogrešila.riblje pljeskavice

Potrebni sastojci

  • 500 g svežeg soma ( ili neke druge ribe koju volite)
  • 1 manji crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica tucane paprike ljute
  • 1 kašičica soli
  • malo mlevenog bibera
  • prezle

Kako napraviti posne pljeskavice od ribe

Prvo i osnovno pravilo kod pravljenja posnih pljeskavica je da ribi izvadimo sve kosti. Kada smo sigurni da smo je dobro očistili, meso soma isečemo na krupnije kocke. Nakon toga meso pomešamo sa belim i crnim lukom i , ukoliko ne posedujemo mašinu za meso, u blenderu sve to dobro usitnimo.

U tako pripremljenu riblju smesu dodajemo biber, kuhinjsku so i alevu papriku, zatim rukom dobro mesimo kako bi se svi sastojci lepo primili. Sledeći korak je da napravimo loptice od smese. Od tih istih loptica formirmo pljeskavice koje zatim valjamo u prezlu.

Sada su naše posne pljeskavice spremne za prženje. Riblje pljeskavice mogu se pržiti na ulju u tiganju ili pak u nekoj tepsiji u rerni. Ukoliko se odlučimo za varijantu u ulju, pržimo ih na srednje jakoj vatri, po od prilike 5 minuta sa obe strane, a ukoliko ćemo ih ipak peći u rerni takođe to ne radimo na visokoj temeraturi i manje će na se kućom širiti miris ribe.

Kada je naš specijalitet spreman za posluživanje, možemo mu u društvo pridružiti krompir salatu sa crnim lukom, jer je ovo nepogrešiva kombinacija dobrih ukusa.

Tags: , , , ,