Špagete karbonara

Kada kažemo italijanski specijalitet većina nas pomisli na špagete. One i jesu jedno od najpoznatijih italijanskih jela od testenina. Idealne su i za laganiji ručak ili večeru. Pred nama je recept koji će nam otkriti tajnu kako napraviti idealne špagete karbonara.

Ovo  sočno jelo nastalo je sredinom 20. veka. Priprema ove vrste špageta je veoma lagana, i pogodna je za pravljenje i onima koji su tek počeli da se oprobavaju u kulinarstvu. Takođe da bi uživali u sjajnim ukisima ovog specijaliteta potrebno je odvojiti samo oko 30 minuta.

Moramo napomenuti takođe da u ovom receptu jedino kalorije nisu jača strana, ukoliko neko vodi računa u ishrani. Od prilike jedna porcija špageta karbonare sadrži oko 800 kcal. Sada kad smo prikupili dovoljno potrebnih informacija možemo se baciti na posao.carbonara1

Potrebni sastojci za pripremu

  • 400 gr testenine špageta
  • 300 g mesnate slanine ( može i pečenica ili dimljeni svinjski vrat )
  • 4 kašik maslinovog ulja
  • 4 žumanca
  • 4 dcl kisele pavlake
  • 2 čena belog luka
  • seckani peršun
  • kuhinjska so
  • biber
  • malo rendanog parmezana

Kako se prave ukusne špagete karbonara

Pripremu ovih vrsnih testenina započećemo tako što ćemo u vodu, koja je provrila staviti špagete da se kuvaju. Dok se one kuvaju u isto vreme na maslinovom ulju propržićemo slaninu, koju smo prethodno sitno iseckali. Pržimo je sve dok ne porumeni i dok ne bude hrskava. Nekih 5 minuta potrebno je pržiti slaninu da bi dobili željeni efekat. Kako prženje dovodimo kraju, potrebno je dodati slanini propasiran beli luk i dobro sve promešati, zatim skinuti sa vatre.

Zatim ćemo u drugoj posudi pomešati žumanca sa kiselom pavlakom i toj smesi dodati mleveni biber, malo soli u zavisnosti od ukusa i seckani peršun. Zatim vratimo slaninicu na ringlu i dodamo joj ovu masu od žumanaca. Uz stalno mešanje oko 2 minuta kuvamo sve to dok ne proključa.

Dok smo pripremali preliv od slanine, za to vreme špagete bi trebalo da su već gotove. Procedimo ih i prespemo u neku veću činiju, zatim ih prelijemo prelivom koji smo prethodno napravili i sve to dobro izmešati. Potrebno je ostaviti 2 do 3 kašike preliva za kraj.

Kada smo špagete i smesu sa slaninom dobro promešali, tako da su se dobro sjedinili, preko napravljenih špageta prelijemo ono malo preliva koji smo ostavili i pospemo malo usitnjenog peršuna. Nakon toga naše italijanske testenine spremne su za posluživanje. Jedino nam ostaje da se prepustimo uživanju i sa svojim ukućanima u slasti pojedemo naš mirisni specijalitet.

Tags: , , , , ,